Päivän kuvat: Syyrian sisällissota vie hengen kymmeniltä päivittäin

Bashar al-Assad
Teksti
Netta Vuorinen
Pommituksen jälkiä Homsin kaupungissa 9. helmikuuta. Kuva Local Coordination Committees in Syria / AP / Lehtikuva.

Aleppon kaupungissa Syyriassa kuoli tänään vähintään 25 ihmistä räjähdyksissä. Lisäksi 175 ihmistä loukkaantui. Kyseessä oli ilmeisesti autopommi-isku. Hallituksen mukaan iskun takana olivat aseistetut terroristi-kapinalliset, opposition mukaan kansalaisia lahtaava armeija.

Homsin kaupungissa ja sen lähialueilla on kuluneen vuorokauden aikana menehtynyt satakunta ihmistä. Se ei ole poikkeuksellista – uutisissa raportoidaan joka päivä kymmenistä sisällissodassa kuolleista. Viikko sitten perjantaina Syyriassa kuoli kaksisataa ihmistä. Valtaosa menehtyneistä oli tavallisia ihmisiä, myös naisia ja lapsia.

Maan sisällissodaksi muuttunut kansannousu on jatkunut lähes vuoden ajan. Sinä aikana on arvioitu vähintään 7000 ihmisen saaneen surmansa. Hallituksen yritys tukahduttaa kansannousu jatkuu edelleen. Armeijan tankit ympäröivät kapinallisten itselleen valtaamia alueita. Viime päivinä armeija on moukaroinut erityisesti kapinan keskuksena toimivaa Homsin kaupunkia.

Syyrian kapinoiva oppositio on kutsunut ihmisiä koko maan kattavaan mielenosoitukseen tänään. Sen tarkoituksena on kritisoida Venäjää ja Kiinaa, jotka kaatoivat 4. helmikuuta YK:n turvallisuusneuvostossa Syyrian tuomitsevan päätöslauselman.

Venäjä selitti päätöslauselman kaatamista sillä, että sen mielestä turvallisuusneuvoston päätöslauselma syöksisi Syyrian yhä syvemmälle sisällissotaan. Syyrian tilanne on Venäjälle epämieluista, sillä Syyria on ollut sille tärkeä kauppakumppani. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov matkusti tiistaina 7. helmikuuta Damaskokseen neuvottelemaan presidentti Bashar al-Assadin kanssa.

Kansainvälinen painostus Syyrian presidentti al-Assadia vastaan jatkuu kaatuneesta päätöslauselmasta huolimatta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on syyttänyt Syyrian hallintoa törkeästä verilöylystä ja vaatii al-Assadia astumaan sivuun.

Syyrian hallituksen nykyinen linja tuskin muuttuu mihinkään lähiaikoina. Maan sisäministeriö julisti maanantaina tiedotteessaan, ettei hallitus lopeta taistelua ennen kuin kapinallisten valtaamat alueet ovat taas armeijan hallussa. Myös kapinalliset on tuhottava. Armeija painostaa Homsin lisäksi muun muassa Haman, Idlibin ja Deraan kaupunkeja.

Syyrian tilanne on vaikea. Vaikka suuri osa kansaa kapinoi hallitusta vastaan, presidentti al-Assad nauttii tiettyjen kansanosien keskuudessa suurta kannatusta.

Libyassa toteutettu sotilaallinen väliintulo on jätetty toistuvasti pois toteuttamiskelpoisten ideoiden listalta. Kuitenkin esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia ja Turkki ovat vilautelleet keskusteluissa mahdollisuutta muodostaa jonkinlainen liittouma opposition tukemiseksi. Paine kuitenkin kasvaa: jotain olisi tehtävä.

Ongelmallista opposition tukemisessa on kuitenkin se, etteivät kapinalliset ole yhtenäinen liittouma. Kapinan kattojärjestönä toimiva Syyrian kansallisneuvosto SNC ei ole onnistunut yhdistymään muiden oppositioryhmien kanssa.

Idlib, Syyria 9. helmikuuta. Kuva AP / Lehtikuva.
Presidentti Bashar al-Assadin joukot jatkoivat yritystä saada kansannousu kuriin torstaina 9. helmikuuta. Kuva AP / Lehtikuva.
Idlibin provinssissa, Maraat al-Nomanissa haudattiin oletettavasti Syyrian hallituksen joukkojen surmaamia ihmisiä. Kuva Local Coordination Committees in Syria / AP / Lehtikuva.
Naiset ja lapset kyyhöttävät Homsissa sijaitsevan talon kellarissa Syyriassa. Kuva on peräisin 7. helmikuuta kuvatulta videolta. Kuva APTN / AP / Lehtikuva.
Syyrian vapautusarmeija harjoitteli Idlibin liepeillä Syyriassa 7. helmikuuta. Kuva AP / Lehtikuva.
Syyrian hallituksen kannattajat hurraavat saattueelle, jonka uskottiin kuljettavan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia tiistaina 7. helmikuuta. Kuva Bassem Tellawi / AP / Lehtikuva.
Syyrian hallituksen ja presidentti al-Assadin kannattajia Damaskoksessa 7. helmikuuta. Kuva Muzaffar Salman / AP / Lehtikuva.

Lähteet: BBC News, The Guardian

Aiheesta lisää Suomen Kuvalehdessä 6/2012 (ilm. 10.2.).