Päivän kuvat: Somalian kuivuus tappaa kamelitkin

kuivuus
Teksti
Lauri Vanhala
Kuivuutta paennut nainen istuu tilapäisleirissä eteläisessä Mogadishussa. Kuva Stringer / AFP / Lehtikuva.

Somaliassa on tavallisesti sadekausi huhtikuusta heinäkuun loppuun. Tänä vuonna sateet eivät ole tulleet, kuten eivät myöskään vuosi sitten.

Itä-Afrikkaan iskenyt kuivuus on pahin 60 vuoteen. YK kutsuu tilannetta maailman pahimmaksi katastrofiksi.

Kuivuutta on seurannut nälänhätä, joka johtuu karjan kuolemisesta. Somaleista 65 prosenttia on riippuvaisia eläimistään. BBC:n mukaan joillakin Somalian alueilla jopa 80 prosenttia eläimistä on kuollut ja loputkin ovat liian heikossa kunnossa.

Hätäavun toimittaminen Somaliaan on ollut vaikeaa, sillä islamistinen al-Shabaab-ryhmittymä on kieltänyt ulkopuolisen avun toimittamisen hallitsemilleen alueille.

Ryhmittymää on aiemmin syytetty avustustyöntekijöiden surmaamisesta. Nyt tilanne on niin vakava, että jopa al-Shabaab on pyytänyt apua ulkomailta.

Pakolaisleirit ovat ääriään myöten täynnä. Esimerkiksi Kenian Dadaab-pakolaisleirissä, joka rakennettiin alun perin 90 000 ihmiselle, asuu jo 400 000 pakolaista.

Käveltyään päiväkausia Somaliasta Dadaabin pakolaisleiriin perhe saa huomata leirin olevan jo täynnä. Kuva Roberto Schmidt  / AFP / Lehtikuva.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön arvion mukaan Dadaabin pakolaisleirin väkimäärä ylittää 450 000 ihmistä vuoden loppuun mennessä. Kuva Roberto Schmidt / AFP / Lehtikuva.