Päivän kuvat: Paljon melua Irenestä - hurrikaani ja hype

hurrikaanit
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Ensimmäiset lauttamatkustajat myrskyn jälkeen menossa New Yorkissa Manhattanilta St. Georgen kaupunginosaan 28. elokuuta. Kuva Chip Somodevilla / AFP / Lehtikuva.

Irene oli viikonlopun suurimpia globaaleja uutisia. Hurrikaani eli trooppinen hirmumyrsky heikkeni trooppiseksi myrskyksi matkallaan pitkin Yhdysvaltain itärannikkoa. Tällä hetkellä hirmumyrskyn rippeet ovat Kanadassa.

Yhdysvalloissa Irene jätti jälkeensä ainakin 20 kuolonuhria, tulvia alavilla mailla sekä miljardien edestä vahinkoa. Viisi miljoonaa kotitaloutta oli vailla sähköä. Silti Irenestä ei tullut niin valtavaa ja historiallista kuin ennustettiin. Esimerkiksi New Yorkin kaupunki säästyi pelätyiltä tuhoilta.

Rankkasateet romahduttivat maavallin ja jäte pääsi vyörymään kaatopaikalta talojen päälle Filippiineillä Manilassa 28. elokuuta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Samaan aikaan toisaalla. Filippiineillä ainakin 17 ihmistä on menehtynyt taifuuni Nanmadolin seurauksena. Tämä mysky ei täyttänyt etusivuja ja uutislähetyksiä samaan tapaan kuin Irene, vaikka oli voimaltaan samaa luokkaa.

Syitä on monia. Yhdysvallat ja New York ovat läntisen maailman keskuksia. Kun siellä tapahtuu jotain, se noteerataan. Asiaan vaikuttaa myös se, että New York on monen jättimäisen mediayhtiön kotipaikka. Uutinen tapahtui niiden takapihalla, ja siihen myös reagoitiin hanakasti.

Nyt Yhdysvaltain suunnasta kantautuu keskustelua siitä, ylireagoitiinko. Ja jos, niin kuka ylireagoi.

Newsweekin Washingtonin-toimituksen päällikkö Howard Kurtz syyttää kaupallisia tv-kanavia hypen lietsomisesta. Kun hirmumyrsky laantui, pettymys on silminnähtävää, Kurtz kirjoittaa.

Myös viranomaiset olivat aktiivisia tiedottamaan. Taustalla vaikuttaa hurrikaani Katrina, joka vuonna 2005 teki tuhoisaa jälkeä muun muassa New Orleansissa. Viranomaisia syytettiin passiivisista otteista Katrinan jälkihoidossa. Nyt kukaan ei halunnut joutua samaan tilanteeseen. Tiedotustilaisuuksien tulva tarjosi suoria lähetyksiä tehneille tv-kanaville mahdollisuuden pitää draama käynnissä, Kurtz kirjoittaa.

Asiaa voi katsoa toisinkin päin: paljo puhe ja isot otsikot jäävät ihmisten mieleen, jolloin varautuminenkin on parempaa. Tiedetään, mitä voi olla tulossa ja miten kannattaa toimia.

Ilmiö nähtiin sikainfluenssan kohdalla. Tälläkin sivustolla kerrottiin toukokuussa 2009, että sikainfluenssa on paljastanut, kuinka tehokas on pan-media, maailmanlaajuinen tiedonvälitys:

“Viranomaisia ja mediaa on syytetty jopa hysterian lietsomisesta, koska samanlaista tohinaa ei ole ilmennyt muiden, vaarallisempienkaan tartuntatautien kanssa. Tavalliset vuotuiset influenssa-aallot, ripuli, tuberkuloosi ja monet muut kulkutaudit tappavat miljoonia ihmisiä vuosittain, sikainfluenssan kuolonuhrien määrä mitataan korkeintaan sadoissa. Kuitenkin juuri massiivinen julkinen huomio lienee estänyt taudin riistäytymisen valloilleen.”

Irenen jälkeen tämä kuulostaa tutulta.

Irene tuhosi perheen mökin Nags Headissa, Pohjois-Carolinassa. Se oli rakennettu vuonna 1903. Kuva Scott Olson / AFP / Lehtikuva.
Myrsky kaatoi puun auton päälle New Yorkin Brooklynissa sunnuntaina 28. elokuuta. Kuva Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva.
Poika käy tuulta vastaan Manhattanilla New Yorkissa sunnuntaina 28. elokuuta. Kuva Chip Somodevilla / AFP / Lehtikuva.
Lähde: Reuters, ABS-CBN