Päivän kuvat: Natolle vihoitteleva Pakistan ja syyntakeeton joukkomurhaaja

Afganistan
Teksti
Netta Vuorinen
Pakistanilaiset kristityt osoittivat mieltään Naton ilmaiskuja vastaan Lahoressa 28. marraskuuta. Kuva Arif Ali / AFP / Lehtikuva.

Pakistan ilmoitti tiistaina boikotoivansa ensi viikolla järjestettävää, Afganistanin tulevaisuutta käsittelevää kokousta. Syynä on Naton lauantaina tekemä ilmaisku, joka vei hengen 24 pakistanilaissotilaalta lauantaina Afganistanin ja Pakistanin rajalla.

Muutama tunti iskun jälkeen Pakistan sulki läntisen rajansa Naton kuljetuksilta, jotka vievät tarvikkeita sotilasliiton joukoille Afganistaniin. Lisäksi Pakistan ilmoitti arvioivansa uudelleen kaikkea yhteistyötään Naton ja Yhdysvaltain kanssa. Päätös hiertää Yhdysvaltain ja Pakistanin jo ennestään kireitä välejä.

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik todettiin syyntakeettomaksi. Kuva Jon-Are Berg-Jacobsen / AFP / Lehtikuva.

Psykiatrisen arvion mukaan Anders Behring Breivik oli syyntakeeton murhatessaan 77 ihmistä Oslossa ja Utøyan saarella viime vuoden heinäkuussa.

Asiantuntijoiden yksimielisen arvion mukaan Breivikille oli kehittynyt pitkän ajan kuluessa paranoidi skitsofrenia. Häntä haastateltiin 13 kertaa yhteensä 36 tunnin ajan. Psykiatrien mukaan Breivik elää maailmassa, joka on täynnä harhakuvia.

Norjan valtionsyyttäjä Svein Holdenin mukaan ”sairaus muutti Breivikiä ja teki tästä sen ihmisen, joka hän on nykyisin”.

Jos tuomioistuimen oikeuslääketieteellinen lautakunta hyväksyy arvion Breivikin tilasta, se tarkoittaa, ettei Breivikiä voida tuomita teoistaan eikä passittaa vankilaan. Sen sijaan tämä päätyy psykiatriseen pakkohoitoon.

Tungurahua-tulivuori sylki tuhkaa, laavaa ja savua Ecuadorissa 28. marraskuuta. Kuva Rodrigo Buendia / AFP / Lehtikuva.

Tungurahua-tulivuori alkoi osoittaa elonmerkkejä sunnuntaina Ecuadorissa. Tutkijoiden mukaan sen sylkemän laavan määrä lisääntyy asteittain.

Maan hallitus on komentanut kyläläisiä pelastautumaan läheisiltä alueilta. Viranomaiset arvioivat, että tulivuoren rinteillä asuu noin 700 ihmistä.

Yli 5000 metrin korkuinen Tungurahua sijaitsee noin 140 kilometrin päässä pääkaupunki Quitosta. Tungurahua on ollut aktiivinen vuodesta 1999 saakka.

Lähteet: Wall Street Journal, AP, Sydney Morning Herald