Päivän kuvat: Näissä maissa kansa kuohuu - onko Libya seuraava?

Algeria
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Tunisia 14.tammikuuta. Kuva Fethi Belaid / AFP /Lehtikuva.

Kaikki alkoi Tunisiasta. Kimmokkeeksi riitti polttoitsemurhan tehnyt korkeakoulutuettu työtön nuori mies, jota poliisi oli juuri estänyt kauppaamasta hedelmiä kadunvarressa.

Kansa mellakoi ja osoitti mieltään viikkoja kyllästyttyään lopullisesti korkeaan työttömyyteen, kehnoihin elinoloihin, sortoon ja korruptioon. Kadut täyttyivät erityisesti koulutetuista nuorista, joiden työllistyminen on takkuillut Tunisiassa vuosikaudet.

Lopulta Tunisiaa 23 vuoden ajan itsevaltaisesti hallinnut presidentti Zine al-Abidine Ben Ali jätti tehtävänsä, hajotti hallituksen ja pakeni Saudi-Arabiaan.

Egypti

Egypti 13. helmikuuta. Kuva Pedro Ugarte / AFP / Lehtikuva.

Tunisian kansannousu sai myös egyptiläiset nousemaan barrikadeille tammikuun lopussa – samasta syystä. Presidentti Hosni Mubarak ehti hallita maata kolmekymmentä vuotta.

Mielenosoitukset jatkuivat 18 päivää, kunnes presidentti vihdoin erosi virastaan.

Algeria

Algeria 12. helmikuuta. Kuva Farouk Batiche / AFP / Lehtikuva.

Algeriassa on kuohunut tammikuusta saakka. Ihmiset ovat siirtyneet kaduille korkean työttömyyden ja ruoan hintojen vuoksi. Useita ihmisiä on kuollut mellakoissa.

Iran

Iran 15. helmikuuta. Iranin parlamentin jäsenet vaativat oppositiojohtajien teloitusta hallitustenvastaisten mielenosoitusten jälkeen. Kuva Raouf Mohseni / AFP / Lehtikuva.

Kuohunta on siirtynyt Tunisiasta ja Egyptistä Iraniin. Maanantaisissa mielenosoituksissa marssi kymmeniä tuhansia, loukkaantui kymmeniä ja kuoli ainakin yksi ihminen.

Parlamentaarikot ovat syyttäneet oppositiojohtajia hallituksenvastaisista mielenosoituksista ja vaatineet heitä teloitettavaksi.

Bahrain

Tuhannet bahrainilaiset osallistuvat hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa kuolleen toverinsa hautajaisiin 15. helmikuuta. Kuva Adam Jan / AFP / Lehtikuva.

Keskiviikkoaamuna tuhannet ihmiset leiriytyivät pääkaupunki Manamassa sijaitsevalle aukiolle osoittamaan mieltään hallitusta vastaan.

Kuten muissakin arabimaissa, myös Bahrainissa kansa vaatii poliittisia uudistuksia.

Bahrainin kansalaisista ylivoimainen enemmistö on šiiamuslimeja, mutta maata johtaa sunnalainen kuningasperhe. Maan nuori väestö on noussut barrikadeille viime vuosina säännöllisen epäsäännöllisesti syrjinnän, työttömyyden ja korruption vuoksi.

Jemen

Jemen 15. helmikuuta. Jemenin hallitusta puolustava mielenosoittaja on loukkaantunut. Kuva Gamal Noman / AFP / Lehtikuva.

Väkivaltaisia mellakoita on puhjennut parin viikon aikana myös Jemenissä. Kansa vaatii yli kolmekymmentä vuotta maata hallinnutta presidentti Ali Abdullah Salehia eroamaan.

Seuraavana Libya?

Tunisian ja Egyptin kansa sai johtajansa vaihtoon, ja monessa muussa maassa kuohuu.

Onko nyt vuorossa Libya? Muammar Gaddafi on hallinnut maata yli neljäkymmentä vuotta. Libyassa yhdistyvät kaikkien yllämainittujen valtioiden ongelmat, jotka ovat aiheuttaneet mellakoita ja mielenosoituksia.

Tällä viikolla hallitusvastaiset mielenosoittajat ovat jo ottaneet yhteen poliisin kanssa Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa Benghazissa.

Lähteet: AFP, BBC, CNN