Päivän kuvat: Näin tapahtui Tunisian kansannousu

kansannousu
Teksti
Netta Vuorinen
Presidentti Ben Ali menetti kasvonsa Tunisissa 16. tammikuuta. Kuva Martin Bureau / AFP / Lehtikuva.


Tunisiaa 23 vuoden ajan itsevaltaisesti hallinnut presidentti Zine al-Abidine Ben Ali joutui perjantaina luopumaan virastaan. Jo viikkoja mellakoineiden kansalaisten syrjäyttämä Ben Ali jätti tehtävänsä, hajotti hallituksen ja pakeni Saudi-Arabiaan.

Pääministeri Muhammad al-Ghannuši otti presidentin tehtävät hoitaakseen perjantaina ja käynnisti ensi töikseen hallitusneuvottelut. Pesti ei kestänyt pitkään, sillä lauantaina maan perustuslakineuvosto ilmoitti viran kuuluvan parlamentin puhemies Foued Mebazaâlle.

Tietoa uuden väliaikaishallituksen kokoonpanosta odotetaan tänään. Presidentinvaalit on luvattu järjestää 60 päivän kuluessa.

Vielä eilen maan armeija otti yhteen paenneen presidentin tukijoiden kanssa pääkaupunki Tunisin kaduilla.

Satunnaista tulitusta kantautui paikallisten korviin yömyöhään asti. Tänään mielenosoitukset ovat jatkuneet muun muassa Tunisin keskustassa – nyt Ben Alin hallituspuolueen lakkauttamiseksi. Maan johto on jälleen joutunut käyttämään kyynelkaasua mielenosoittajien taltuttamiseksi.

Lisää töitä, vähemmän korruptiota

Tunis
Mielenosoittajien vaatimus toteutui 14. tammikuuta – presidentti jätti pelin kesken ja pakeni Saudi-Arabiaan. Kuva Meti Belaid / AFP  / Lehtikuva.

Presidentti Ben Alin syrjäyttämiseen johtaneet mellakat saivat alkunsa joulukuun puolessa välissä, kun Mohamed Bouazizi teki itsemurhan sytyttämällä itsensä tuleen Tunisian keskiosassa sijaitsevassa Sidi Bouzidin kaupungissa. Poliisi oli hetkeä aiemmin takavarikoinut työttömäksi jääneeltä korkeakoulutetulta korillisen hedelmiä, joita tämä pyrki kauppaamaan ilman lupaa.

Tapauksen jälkeen kaupunkilaiset alkoivat osoittaa mieltään. Korkeaa työttömyyttä, kehnoja elinoloja, sortoa ja korruptiota vastustavat mielenosoitukset laajenivat vuodenvaihteessa massiivisiksi mellakoiksi. Viime viikolla levottomuudet levisivät pääkaupunki Tunisiin.

Viranomaisten reaktiota mellakointiin on moitittu aggressiiviseksi. Poliisi on avannut tulen kohti siviilejä useaan kertaan viime viikkojen aikana. Väkivallalla vastaaminen vain lisäsi kansan raivoa.

Tunis
Sotilaat partioivat pääkaupunki Tunisissa 16. tammikuuta. Kuva Fred Dufour / AFP / Lehtikuva.

Monet tunisialaiset iloitsevat kuitenkin Ben Alin valtakauden päättymisestä ja keskittyvät nyt turvaamaan asuinaluettaan. Useat kepein ja veitsin varustautuneet kansalaiset vartioivat omaa naapurustoaan, sillä sotilaita ei ole tarpeeksi partioimaan jokaista lähiötä.

Positiivisia muutoksia on ehtinyt tapahtua: presidentti Ben Alin aikana voimassa olleet internet-rajoitukset ovat hävinneet. Esimerkiksi Facebookia ja Youtubea pääsee nyt käyttämään ilman sisältösuodattimia.

Viranomaisten mukaan Tunisian mellakoissa menehtyi 23 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat puolestaan arvioineet, että yli 50 ihmistä sai surmansa ennen presidentti Ben Alin pakoa. Lisäksi ainakin 42 kuoli Monastirin kaupunugissa tapahtuneessa vankilapalossa, jonka syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Tunis
Levottomuudet jatkuivat vielä maanantaina 17. tammikuuta. Kuva Fred Dufour / AFP / Lehtikuva.

Lähteet: BBC News, CNN