Päivän kuvat: Maailma huokaisi helpotuksesta - Kreikka hyväksyi säästöohjelman

Euroopan unioni
Teksti
Pekka Anttila
Mielenosoittajat ottivat keskiviikkona yleislakon aikana rajusti yhteen mellakkapoliisien kanssa Kreikan pääkaupungissa Ateenassa. Kuva Aris Messinis AFP / Lehtikuva.


Kreikan parlamentin päätös hyväksyä talouden mittava säästöohjelma merkitsee tilapäistä helpotusta maksukyvyttömyyden partaalla hoippuvalle valtiolle. Muu maailma puolestaan voi vetää hetkeksi henkeä, sillä päinvastaisen päätöksen pelättiin jopa aiheuttavan uuden taloustaantuman.

Pääministeri George Papandreoun sosialistipuolueen johdolla parlamentti hyväksyi ohjelman, jonka mukaan ylivelkaantunut Kreikka sitoutuu säästämään julkisista menoista 28 miljardia euroa. Myöhemmin on tarkoitus yksityistää valtion omaisuutta 50 miljardilla eurolla.

Ohjelman hyväksyminen oli asetettu ehdoksi sille, että Euroopan unioni ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF jatkavat maan tukiohjelmaa ja myöntävät Kreikalle seuraavan 12 miljardin euron lainaerän. Sitä tarvitaan erääntyvien velkojen maksamiseen jo heinäkuun puolivälissä.

Päätöksestä osattiin odottaa tiukkaa, sillä hallituksella on vain viiden paikan enemmistö 300-paikkaisessa parlamentissa. Hallitus runnoi lopulta esityksen läpi äänin 155-138. Seitsemän edustajaa oli joko pois tai äänesti tyhjää.

Kreikkalaiset ja maan oppositio ovat vastustaneet säästötoimia, koska ne nostavat veroja ja aiheuttavat suuria menoleikkauksia.

Parlamentin äänestys tapahtui kesken kaksipäiväistä yleislakkoa, joka on aiheuttanut väkivaltaisia mellakoita eri puolilla maata. Ateenan keskustassa oli tiistaina noin 20 000 mielenosoittajaa vastustamassa säästöohjelmaa.

Tulenarka tilanne

Mielenosoittajat ottavat yhteen mellakkapoliisin kanssa Ateenassa 29. kesäkuuta. Kuva Aris Messinis / AFP / Lehtikuva.

Kreikan tilanne on kuitenkin edelleen tulenarka. Se on jo esittänyt avunpyyntönsä toisesta tukipaketista, jonka suuruudeksi on arvioitu 120 miljardia euroa.

Suuret pankit eri puolilla Eurooppaa saattavat nyt olla valmiita hyvin poikkeuksellisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi ranskalaiset ja saksalaiset pankit ovat tietyin ehdoin valmiita uusimaan valtaosan Kreikan valtion pitkäaikaisista joukkolainoista.

Tämä pienentäisi Kreikan tarvetta tukilainoille. Se tarkoittaisi myös sitä, että paljon puhuttu yksityisten sijoittajien osallistuminen Kreikan tukemiseen toteutuisi. Tätä on vaadittu muun muassa Suomessa. EU-johtajat haluavat yksityissijoittajien kantavan osan Kreikan uuden tukiohjelman kustannuksista.

Muussa tapauksessa euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF voisivat joutua ottamaan hoitaakseen yksityisillä sijoittajilla olleet velat.

Erääntyvien lainojen takaisinmaksuaikojen pidentämiselle on myös vaadittu valtion takauksia. Vastuu olisi siirtynyt julkiselle sektorille ja loppukädessä veronmaksajille siinä tapauksessa, että Kreikka tekee vararikon.

Torstaina parlamentin on tarkoitus hyväksyä lait, joilla talousuudistuksia ryhdytään viemään eteenpäin.

Lähde Financial Times