Päivän kuvat: Kymmenet tuhannet osoittavat mieltään Egyptissä, nettiyhteydet poikki

demokratia
Teksti
Hanna Leivonniemi
Auto syttyi tuleen, kun mielenosoittajat ottivat mellakkapoliisin kanssa yhteen Kairossa 28. tammikuuta. Kuva Khaled Desouki / AFP / Lehtikuva.
Mielenosoittajat repivät presidentti Hosni Mubarakin kuvaa Aleksandrian kaupungissa Egyptissä 27. tammikuuta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Egyptissä kymmenet tuhannet vihaiset mielenosoittajat ovat kokoontuneet kaduille ympäri maan vaatimaan presidentti Hosni Mubarakin eroa.

Perjantairukousten jälkeen alkaneista mielenosoituksista odotetaan suurimpia vuosikymmeniin. Kairossa poliisi on ampunut protestoijia kohti kumiluoteja ja kyynelkaasua, mielenosoittajat puolestaan ovat heitelleet poliisia kivillä.

Hallitus yritti estää mielenosoitukset ennakolta sulkemalla internetliikenteen muuhun maailmaan. Eri lähteiden mukaan maan neljä suurinta internetoperaattoria katkaisi yhteydet ulkomaailmaan viime yönä. Myös matkapuhelinten tekstiviestiliikenne on ilmeisesti katkaistu.

Egyptissä on viime päivien aikana vaadittu maata itsevaltaisesti 30 vuotta johtaneen presidentti Hosni Mubarakin eroa. Mielenosoittajat haluavat demokratiaa, ihmisoikeuksia ja vastustavat maassa rehottavaa korruptiota ja köyhyyttä. Mielenilmaukset alkoivat Tunisian ”jasmiinivallankumouksen” jälkeen. Mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut useita ja loukkaantunut useita kymmeniä ihmisiä. Satoja mielenosoitettajia on pidätetty.

Aiheesta lisää
Mistä Egyptin kuohunnassa on kyse? (Suomenkuvalehti.fi 27.1.2011)

Julkaistu 28.1.2011 klo 13.17, päivitetty 28.1.2011 klo 17.12.