Päivän kuvat: Mistä Egyptin kuohunnassa on kyse?

arabimaat
Teksti
Hanna Leivonniemi

Egyptiläiset tahtovat leipää ja ihmisoikeuksia.

Egyptissä tuhannet mielenosoittajat vaativat keskiviikkona presidentti Hosni Mubarakia luopumaan vallasta. Kuvat Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva.

Egyptissä tuhannet ihmiset ovat viime päivien aikana tulleet kaduille vaatimaan diktatorisesti maata 30 vuotta hallinnutta presidentti Hosni Mubarakia luopumaan vallasta. Tunisian ”jasmiinivallankumouksen” humalluttamat mielenosoittajat vaativat vapaata yhteiskuntaa, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Viestit mielenosoituksista ovat levinneet internetin ja tekstiviestien välityksellä.

Vastaavanlaisia mielenilmauksia on viime päivinä nähty myös Jemenissä, Algeriassa ja Jordaniassa. Leviääkö vallankumous arabimaasta toiseen, vai mistä on kyse?

Egyptiläinen katukauppias myi leipiä Kairossa viime viikolla.

Egyptissä tyytymättömyys autoritaarisesti johdettuun valtiokoneistoon on vain yksi, vaikkakin tärkeä syy nousta barrikadeille. Maailman väestöltään suurimmassa arabimaassa työttömyyttä on paljon, korruptio on yleistä ja inflaatio on nostanut ruoan hinnan pilviin. Palkalla ei tahdo tulla toimeen.

Noin 40 prosenttia kansasta elää alle kahdella dollarilla päivässä, ja suurin osa työttömistä on nuoria. Samat yhteiskunnalliset ja sosiaaliset ongelmat vaivaavat monia muitakin arabimaita.

Egyptissä varsinkin nuorten tyytymättömyys on kanavoitunut tähän asti pitkälti internetin kautta. Maan 80 miljoonasta asukkaasta viidennes käyttää aktiivisesti internetiä, ja maassa on hyvin aktviinen sosiaalisen median käyttäjäkunta. Sitä kautta egyptiläiset bloggaajat ovat jo pitkään rummuttaneet haluaan muutokseen, kritisoineet vallitsevaa hallintoa ja pohjustaneet tietä nyt nähtäville mielenosoituksille. Niiden vertaisia ei ole Egyptissä nähty sitten vuoden 1981, jolloin nykyinen presidentti Hosni Mubarak nousi valtaan.

Mellakkapoliisi sulki uudistuksia vaativilta mielenosoittajilta kadun keskiviikkoiltana Kairossa.

Egyptin turvallisuuspoliisi on yrittänyt tukahduttaa mielenilmauksia voimalla. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja pahoinpidellyt mielenosoittajia, kertoivat uutistoimistot.

Protestoijat puolestaan ovat polttaneet renkaita ja heitelleet mellakkapoliisia kivillä. Yhteenotoissa on kuollut tähän mennessä ainakin kuusi ihmistä, kymmeniä on loukkaantunut. Torstaiaamupäivään mennessä noin tuhat mielenosoittajaa oli pidätetty. Tämä on mahdollista maassa 30 vuotta voimassa olleen hätätilalain perusteella, joka sallii kenen tahansa pidättämisen ilman syytä.

Egyptissä ei myöskään ole sallittua järjestää mielenosoituksia ilman viranomaisten lupaa, joten nyt nähtävät mielenilmaukset ovat Egyptin lakien mukaan laittomia. Monet maat, esimerkiksi Yhdysvallat, ovat pyytäneet, että Egypti sallisi kansalaisten rauhanomaiset mielenilmaukset.

Mielenosoittaja kantoi Egyptin lippua keskiviikkona Kairossa.

Kairossa mielenosoituksiin on tähän mennessä osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä, eli vain murto-osa kaupungin kahdeksasta miljoonasta asukkaasta. Kaduille odotetaan kuitenkin lisää väkeä, kun työviikko päättyy tänään Egyptissä. Hallitus puolestaan on ilmoittanut tukahduttavansa mahdolliset jatkomielenilmaukset. Tänään Egyptiin odotetaan opposition johtohahmoa, kansainvälisen atomienergiajärjestön entistä johtajaa Mohamed el-Baradeita, joka on ilmoittanut ottavansa osaa mielenosoituksiin.