Päivän kuvat: Kairo palaa arkeen, mielenosoitus jatkuu

Egypti
Teksti
Netta Vuorinen
Nuori mielenosoittaja Tahririn aukiolla 7. helmikuuta. Kuvat Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva.


Poliittinen kuohunta on siirtynyt Kairon kaduilta neuvotteluhuoneisiin. Egyptin kansannousun keskukseksi muodostuneella Tahririn aukiolla on yhä sitkeä joukko, joka toivoo presidentti Hosni Mubarakin hallinnon kaatuvan.

Suomen Kuvalehden toimittaja Silja Lanas Cavada lienee yksi viimeisistä Kairosta poistuvista suomalaistoimittajista.

Hän kuvailee kaupungin tunnelmaa rauhalliseksi, joskin pettyneen oloiseksi.

”Mielenosoitukset ovat kestäneet 14 päivää. Ihmiset Tahririn aukiolla odottavat edelleen Mubarakin eroa”, Lanas Cavada kertoo. ”Oppositio nimesi perjantain lähdön päiväksi. Silloin tunnelma oli vielä toiveikas.”

Takaisin arkeen

Toive ei kuitenkaan toteutunut: Mubarak on yhä presidentti, joka aikoo pysyä vallassa seuraaviin vaaleihin saakka. Ihmiset osoittavat edelleen sitkeästi mieltään.

Tahririn aukio tosin muistuttaa nyt enemmän leirintäaluetta kuin viimeviikkoista taistelutannerta. Jotkut mielenosoittajat ovat pystyttäneet aukiolle teltan, jossa viettävät yönsä.

Toisaalta elämä on alkanut palata takaisin uomiinsa. Pankit ovat avanneet ovensa, samoin suuri osa ruokakaupoista. Tänään avatuksi kaavailtu pörssi pysyi kuitenkin suljettuna.

Neuvottelut alkoivat

Kairo
Vaikka tilanne Tahririn aukiolla on rauhoittunut, armeija on yhä läsnä.

Kuohunta on siirtynyt pois ruohonjuuritasolta. Mubarakin luotsaaman valtapuolueen johtohahmot erosivat virastaan lauantaina.

Sunnuntaina hallitus ja oppositioryhmät istuivat alas neuvottelemaan. Neuvotteluihin osallistui jopa Egyptin suurin oppositioliike, maassa virallisesti kielletty Muslimiveljeskunta, joka on aiemmin ilmaissut halunsa keskusteluun vasta, kun Mubarak on poissa. Toistaiseksi neuvottelujen ainoa anti on ollut keskusteluyhteyden avaaminen.

Muslimiveljeskunnalla on kansan keskuudessa noin 20 prosentin kannatus. Silja Lanas Cavada kertoo, että pelko veljeskunnan valtaannoususta on lähinnä Mubarakin hallinnon käyttämä pelote. Yhtenä vahvana ehdokkaana Mubarakin seuraajaksi pidetään muun muassa Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussaa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Lanas Cavada toteaa, että tilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa.

”Se on kuitenkin selvää, että mielenosoittajat Tahririn aukiolla jatkavat protestiaan.”

Aiheesta lisää
Saako Muslimiveljeskunta vallan avaimet Egyptissä? (Suomenkuvalehti.fi 4.2.2011)