Päivän kuvat: Jytiseekö täällä seuraavaksi? Islannin aktiivisin tulivuori heräilee

Islanti
Teksti
Netta Vuorinen
Hevoset laiduntavat Heklan läheisyydessä 6. heinäkuuta 2011. Kuva Halldor Kolbeins / AFP / Lehtikuva

Islannissa jännitetään, alkaako maan aktiivisin tulivuori Hekla pian purkautua. Tuoreet mittaukset viittaavat magman alkaneen liikehtiä.

Hekla sijaitsee lähellä Eyjafjallajökull-tulivuorta, joka aiheutti viime vuonna laajimman ilmatilan sulkemisen sitten toisen maailmansodan. Silloinen tuhkapilvi vaikutti yli 100 000 lentoon ja kahdeksaan miljoonaan lentomatkustajaan.

”Heklan aktiivisuus on ollut poikkeuksellista muutaman päivän ajan”, sanoo Islannin yliopiston geofyysikko Pall Einarsson uutistoimisto AFP:lle.

Einarssonin mukaan liikehdintä ei automaattisesti tarkoita tulivuorenpurkausta – ainakaan toistaiseksi. Jotain on kuitenkin tekeillä.

”Tulivuori on laajentunut pikku hiljaa parin viime vuoden aikana magman kasaantumisen vuoksi”, sanoo geofyysikkö Ari Trausit Gudmundsson. Hänen mukaansa Hekla vaikuttaa valmiilta purkautumaan.

Tältä Hekla näytti vuonna 2006. Kuva Marcel Mochet / AFP / Lehtikuva.

Islantilaiset tapasivat kutsua Heklaa keskiajalla ”Helvetin portiksi”. Ärhäkkä tulivuori purkautui viimeksi 26. helmikuuta vuonna 2000.

Hekla on purkautunut noin kerran vuosikymmenessä viimeisen 50 vuoden ajan. Tulivuori tunnetaan vaihtelevista ja hankalasti ennustettavista purkauksistaan, joista osa kestänyt vain päiviä, toiset jopa kuukausia tai vuosia.

”Hekla ei koskaan anna kovin pitkää varoitusaikaa”, sanoo Pall Einarsson.

Vuonna 2000 jyrinä alkoi puolitoista tuntia ennen magmapurkausta, mikä oli Einarssonin mukaan ”itse asiassa melko pitkä varoitus. Vuonna 1970 varoaikaa oli vain 25 minuuttia.”

Islannin kahden viimeisimmän tulivuorenpurkauksen jälkeen geologit ovat varoittaneet, että maan tulivuoret ovat siirtyneet entistä aktiivisempaan vaiheeseen.
Tutkijat uskovat, että purkauksia on tulossa lisää. Heklaa veikataan ensimmäiseksi.

Lähde AFP.