Päivän kuvat: Indonesian tulivuori syöksi tappavan kaasupilven

Indonesia
Teksti
Hanna Leivonniemi

Tulivuori Merapin purkaukset ovat vaatineet jo yli 100 kuolonuhria sen jälkeen, kun vuori alkoi purkautua viime viikolla.

Perjantaina kuoli yli 60 ihmistä, kun tulivuori syöksi tappavan kaasupilven alas vuoren rinnettä. Lisäksi kymmenet ihmiset saivat kaasusta vakavia palovammoja. Indonesian presidentti on kutsunut purkausta kansalliseksi katastrofiksi ja määrännyt uusia evakuointeja. Jaavalla sijaitsevan tulivuoren purkauksen vuoksi jo 100 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Purkauksen odotetaan yhä voimistuvan.

Tuhkan peittämät kyläläiset pakenivat moottoripyörillä Merapin uutta purkausta perjantaina 5. marraskuuta. Hätämajoitukset ovat täynnä, ja uusia majoitustiloja on jouduttu etsimään entistä kauempaa, sillä tappavat tuhkapilvet ovat edenneet jopa kolmentoista kilometrin päähän tulivuoresta. Vähemmän vaarallista savutuhkaakin on levinnyt yli 200 kilometrin päähän tulivuoresta. Kuva Achmad Ibrahim / AP / Lehtikuva.
Nainen rukoilee tulivuoren uhrien puolesta hätämajoituksessa Yogyakartalla Indonesiassa. Kuva Slamet Riyadi / AP / Lehtikuva.
Paikalliset asukkaat katsoivat Klatenissa Indonesiassa, kun tulivuori Merapi purkautuu. Perjantaina viranomaiset laajensivat turva-alueen tulivuoren ympärillä kahteenkymmeneen kilometriin ja määräsivät uusia evakuointeja. Maan presidentti vetosi asukkaisiin, jotta nämä eivät palaisi kyliinsä ruokkimaan eläimiään ja riskeeraisi henkeään. Hän lupasi hallituksen ostavan kyläläisten karjan. Kuva Irwin Fedriansyah / AP / Lehtikuva.
Pelastustyöntekijät kantoivat viimeisimmän purkauksen uhria Argomulyon kylässä Indonesiassa perjantaina 5. marraskuuta. Purkauksesta lähtenyt tappava kaasupilvi liikkui alas vuoren seinämää yli sadan kilometrin tuntivauhtia sytyttäen rakennuksia ja pakottaen paikalliset asukkaat pakenemaan. Asiantuntijoiden mukaan kaasupurkaukset olivat suurimpia sen jälkeen, kun tulivuori alkoi purkautua viime viikolla. Kuva Gembong Nusantara / AP / Lehtikuva.