Päivän kuvat: Indonesian Merapi purkautuu yhä - lentotilanne kuin Islannin tuhkakriisissä

Indonesia
Teksti
Netta Vuorinen
Kuva Trisnadi / AP / Lehtikuva.

Indonesiassa sijaitseva Merapi-tulivuori purkautui tänä vuonna ensi kertaa 27. lokakuuta. Vuori sylki tuhkapilviä vielä tänäänkin. Talot, kadut ja pellot ovat ehtineet peittyä harmaan pölyn alle jo useita kertoja

Tilanne muistuttaa hiukan suomalaisille tuttua huhtikuista tuhkakriisiä, kun Islannin Eyjafjöll-tulivuori sotki Euroopan lentoliikennettä sylkemällä tuhkaa pitkin poikin.

Merapin jatkuvat tuhkapöllähdykset ovat vaikeuttaneet kansainvälistä lentoliikennettä jo parin viikon ajan. Indonesiassa vierailulla ollut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama joutui keskiviikkona aikaistamaan lähtöään arvaamattoman tulivuoren vuoksi.

”Vaikka purkausten aikaväli pitenee, se ei välttämättä tarkoita tulivuoren aktiivisuuden heikentyneen”, sanoi Indonesian vulkanologisen keskuksen johtaja Surono tänään. ”Olemme edelleen valmiustilassa.”

Merapia ympäröivä alue on eristetty noin 20 kilometrin säteellä turvallisuuden lisäämiseksi. Yhteensä noin 320 000 ihmistä on joutunut hylkäämään kotinsa tulivuoren aiheuttaman vaaran vuoksi. Purkauksissa on myös kuollut lähes 200 ihmistä.

Indonesia
Viljelijä maissipellollaan maanantaina 8. marraskuuta. Kuva AP / Lehtikuva.

Katso uutiskuvat Indonesian tulivuorenpurkauksesta SK:n kuvaseinällä.

Lähde Reuters