Päivän kuvat: Hurrikaanivaroituksia, tulviva Bangkok ja kovat otteet

Bangkok
Teksti
Netta Vuorinen
Kuva Ronaldo Schemidt / AFP / Lehtikuva.

Taivas oli musta Meksikon rannikkokaupungissa Cancúnissa jo eilen. Atlantin hurrikaanikausi on loppusuoralla, mutta hirmumyrsky Rina on silti tehnyt tuhojaan Karibianmerellä tällä viikolla. Nyt Cancúnissa jännitetään, ohittaako hurrikaani kuuluisan turistikohteen vai ei.

Seuraavaksi Rinan oletetaan suuntaavan Jukatanin niemimaan itärannikolle ja mahdollisesti eteläiseen Floridaan.

Rinan puhurin voimakkuus on viime päivinä ollut tasoa 2, mikä tarkoittaa noin 150-175 kilometriä tunnissa.

Ennusteiden mukaan hurrikaani saattaa vielä voimistua kolmostasolle saakka. Silloin tuulennopeus saattaa nousta jopa 200 kilometriin tunnissa. Niin voimakas myrsky voi lennättää enemmänkin puita, talojen kattoja ja huonokuntoisia rakennuksia.

Loppuviikkoa kohden Rinan ennustetaan heikkenevän, joten Floridan suunnalle saattaa rantautua hurrikaanin sijaan trooppinen myrsky. Aurinkoisen osavaltion asukkaat ovat kuitenkin varpaillaan: hurrikaanin liikkeitä on vaikea ennustaa siinä missä tavallisempiakin sääilmiöitä.

Kuva Pornshai Kittiwongsakul / AFP / Lehtikuva.


Thai Airwaysin lentokone joutui tulvavesien saartamaksi Don Muangin kansainvälisellä lentoasemalla tänään Bangkokissa.

Poikkeuksellisen voimakkaan monsuunikauden aiheuttamat tulvat ovat tehneet elämän Bangkokissa sen verran hankalaksi, että Thaimaa julisti viiden päivän mittaisen loman alkaneeksi tiistaina. Vapautus koskee Bangkokin lisäksi kahtakymmentä tulvista kärsivää provinssia.

Ylimääräisen vapaan tarkoituksena on antaa ihmisille aikaa paeta joka paikkaan pyrkivää vettä. Thaimaan pääministeri Yingluck Shinawatra varoitti bangkokilaisia jopa puolentoista metrin korkeudelle nousevista tulvavesistä, jos pääkaupunkia suojaavat vallit murtuvat.

Thaimaan tulvissa on tähän mennessä kuollut ainakin 366 ihmistä monsuunikauden alettua heinäkuun puolivälissä. Tilapäisessä majoituksessa asuu 113 000 ja lääkärin hoitoa tarvitsisi 720 000 henkeä. Yhteensä tulvat vaikuttavat noin 2,5 miljoonan ihmisen arkeen.

Pääministeri Shinawatran mukaan tulviminen saattaa jatkua vielä kuukaudenkin.

Kuva Kimihiro Hoshino / AFP / Lehtikuva.

Vallatkaa Wall Street -liikkeeseen liittyvän Occupy Oaklandin mielenosoituksessa olleet joutuivat eilen kantamaan ainakin yhden protestoijan verissä päin pois Oaklandin kaupungintalolta.

Poliisi otti käyttöön kyynelkaasun, kun mielenosoitus muuttui nujakoinniksi. Kuvan mies sai päähänsä osuman kyynelkaasupullosta.

Poliisi oli aiemmin hajottanut rahavaltaa vastustavan liikkeen leirin Frank Ogawan aukiolta, jossa mielenosoittajat ovat majailleet jo parin viikon ajan. Ainakin 85 ihmistä pidätettiin jo leirin purkuvaiheessa.

Occupy Oaklandin osallistujat ovat syyttäneet poliisia liian kovista otteista. Kaupungin viranomaiset ovat puolestaan yrittäneet saada mielenosoittajia purkamaan leirinsä jo viime viikolla. Varoituksien antamista jatkettiin myös maanantaina ja tiistaina. Aukiolle on leireilyn aikana ilmestynyt graffiteja, roskia ja kasvava jyrsijäongelma.