Päivän kuvat: He ovat Libyan kapinallisia

kansannousut
Teksti
Juho Salminen
Naamioitu kapinallinen auton lavalla Ajdabijan kaupungin ulkopuolella 22. maaliskuuta. Kuvat Patrick Baz / AFP / Lehtikuva.

Libyassa Muammar Gaddafin joukot ovat jatkaneet voimallista hyökkäystä kapinallisia vastaan. Mutta keitä ovat nämä kapinalliset?

Kapinalliset hakevat suojaa, kun Gaddafin joukkojen tankki on avannut tulen Ajbadijan kaupungin lähistöllä 22. maaliskuuta.

Helmikuun puolivälissä alkanut liikehdintä ei ole kenenkään todellisessa hallinnassa.

Kapinallisilla on kyllä oma neuvostonsa, väliaikainen kapinallishallitus, mutta taistelevia joukkoja ei varsinaisesti johda kukaan.

Neuvoston johtaja on Mustafa Abdel Jalil, joka toimi helmikuuhun saakka Gaddafin hallituksen oikeusministerinä. Tuolloin hän kritisoi Gaddafin toimia, ja kun kansannousu muuttui veriseksi, hän erosi.

Kapinallisjoukkoja Ajdabijan kaupungin ulkopuolella 22. maaliskuuta.

Jalilin johtamassa neuvostossa on 31 jäsentä. Kaikkia ei turvallisuussyistä ole nimetty. Mukana on ainakin kaksi miestä (Omar Al Hariri ja Abdul Fatah Younis), jotka osallistuivat jo vuoden 1969 vallankaappaukseen. Tuolloin valtaan nousi Gaddafi, jota nyt yli 40 vuoden jälkeen yritetään kaataa.

Kapinallisten neuvosto on väliaikainen eli sen on tarkoitus olla kasassa, kunnes Gaddafi on lähtenyt ja Libyaan saatu demokraattiset vaalit.

Tällä kapinallisella on erikoinen asustus: yhdistelmä paikallista ja armeijan pukeutumista.

Kuten niin usein, tilanne taistelevien joukkojen keskuudessa on sekavin ja hajanaisin.

Kapinallisille on kertynyt muun muassa loikanneiden sotilaiden kautta jonkin verran aseistusta, ajoneuvoja ja lentokoneita, mutta joukoilla ei silti ole riittävää varustusta tai johtoa. Opposition riveihin on loikannut Libyan armeija sotilaita, myös upseereita, mutta heidän määrästään tai roolistaan kapinallisten taistelujoukoissa ei ole tarkkoja tietoja.

Kapinalliset valmistautumassa taisteluun 21. maaliskuuta.
Lähteet: Financial Times, Suomen Kuvalehti