Päivän kuvat: Gaddafin tuhotyöt jatkuvat - syntipukkeina länsimaat ja al-Qaida

länsimaat
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kapinalliset suojautuvat kranaateilta Bin Jawadin lähistöllä. Kuva Roberto Schmidt / AFP / Lehtikuva.

“Libyalaiset nousevat länsimaita vastaan, jos ilmatilamme yritetään sulkea”, maan johtaja Muammar Gaddafi sanoi televisiossa keskiviikkona.

Gaddafin joukot ovat lisänneet ilmaiskuja kapinallisten valtaamilla alueilla. Helmikuun puolessa välissä alkanut kansannousu jatkuu yhä, mutta Libyaa yli 40 vuotta johtanut Gaddafi pitää kynsin hampain kiinni vallastaan.

Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat keskustelleet runnellun maan ilmatilan sulkemisesta kansainvälisin voimin. Gaddafi puolestaan syyttää länttä maansa öljyvarantojen himoitsemisesta. Toinen syntipukki on al-Qaida, joka on Gaddafin viimeisimmän lausunnon mukaan syyllinen mielenosoituksiin.

“Jos lännen suunnitelma pannaan täytäntöön, libyalaiset saavat nähdä totuuden: länsimaat haluavat ottaa Libyan valtaansa ja viedä maasta kaiken öljyn”, Gaddafi sanoi televisiohaastattelussa tänään.

Muammar Gaddafi Tripolissa 8. maaliskuuta. Kuva Mahmud Turkia / AFP / Lehtikuva.

Kansainvälisen operaation suunnittelu Libyan ilmatilan rauhoittamiseksi jatkuu. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron ovat sopineet puhelinneuvottelussa jatkavansa suunnitelmia, oli kyse sitten humanitäärisestä avusta, lentokieltovyöhykkeen luomisesta, aseidenvientikiellosta tai pelkästä tarkkailusta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on tehnyt selväksi, että mahdollisen operaation tulisi olla YK:n, ei Yhdysvaltain heiniä.

Tripolista raportoivan BBC:n toimittajan Wyre Daviesin mukaan Muammar Gaddafi vaikutti aamuisessa televisioesiintymisessään entistä itsevarmemmalta. Diktaattorilla ei tunnu olevan aikomustakaan ryhtyä keskustelemaan opposition kanssa.

Kapinallisten valtaama Zawiyan kaupunki on täysin Gaddafin joukkojen ympäröimä. Ilmeisesti alueella on tänään myös taisteltu. Eräs lähistöllä asuva kertoi BBC:lle nähneensä 50 tankkia ja kymmeniä autoja, jotka kuljettivat Gaddafin joukkoja. Alueen pääsairaala on silminnäkijöiden mukaan täynnä loukkaantuneita ja kuolleita.

Yli tuhat ihmistä on saanut surmansa lähes kuukauden ajan kestäneen kansannousun aikana. YK arvioi, että maasta on paennut noin 212 000 ihmistä, joista valtaosa on siirtotyöläisiä muista maista.

Vaatimukset sotilaallisesta väliintulosta ovat lisääntyneet viime päivinä samaa tahtia Gaddafin hyökkäysten kanssa. Lentokieltovyöhykkeen määrittäminen tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että kansainväliset joukot ampuisivat libyalaiset sotakoneet alas niiden ilmaantuessa Libyan ilmatilaan.

Lentokieltovyöhykkeitä on käytetty hyväksi muun muassa Persianlahden ja Bosnian sodassa.

Lähteet: BBC News, Reuters