Päivän kuvat: EU-johtajat kokoontuvat Brysseliin tiukentamaan talouskuria - Belgia lakkoon

Belgia
Teksti
Netta Vuorinen
Ihmiset tukkivat Charleroin lentokentän sisäänkäynnin Brysselissä 30. tammikuuta. Kuva Virginie Lefour / AFP / Lehtikuva.

Belgiassa tänään alkanut yleislakko on sotkenut liikennettä ympäri maata. Bussit ja raitiovaunut eivät kulje, koko rataverkko on suljettu ja joukko lentoja on peruttu. Myös osa kouluista ja kaupoista pitää ovensa kiinni. Paikalliset Audi- ja Volvo-tehtaat pysäyttivät tuotantolinjansa.

Maan kolmen suurimman ammattiliiton järjestämän yleislakon tarkoituksena on vastustaa hallituksen kaavailemia säästöjä ja veronkorotuksia, joita Belgialtakin vaaditaan EU:n velkakriisin takia. Suunnitelmissa on säästää 11,3 miljardia euroa muun muassa nostamalla eläkeikää.

Lakko lamautti maan noloon aikaan, sillä Brysselissä alkaa tänään EU:n huippukokous. Hallitus on joutunut varautumaan siihen, että EU-johtajien lentoja ohjataan sotilaslentokentälle.

Lakko on ensimmäinen laatuaan sitten vuoden 1993. Belgian nykyinen hallitus taas astui palvelukseen viime joulukuussa. Sitä ennen maa oli hallituksettomassa tilassa 541 päivää.

Ihmiset tukkivat Charleroin lentokentän sisäänkäynnin Brysselissä 30. tammikuuta. Kuva Virginie Lefour / AFP / Lehtikuva.
Juna-aseman laiturit olivat tyhjillään puoli yhdeksältä aamulla Gentin kaupungissa Belgiassa. Kuva Yves Logghe / AP / Lehtikuva.

Lähde Reuters.