Päivän kuvat: Eri kaupunki, sama näkymä - Napoli ja Marseille uivat jätteissä

Italia
Teksti
Netta Vuorinen
Marseille
Ranskalaisille roskakuskeille lankesi 9000 tonnin jätteenkeräyskeikka tiistaina 26. lokakuuta. Kuva Laurent Cipriani / AP / Lehtikuva.

Kuten päivän kuvista saattaa päätellä, sekä Italian Napolissa että Ranskan Marseillessa kaduille on kertynyt melkoinen määrä jätteitä. Maiseman samankaltaisuus ei ole kaupunkien ainoa yhdistävä tekijä – kummankin siivon takana on päättäjiin tyytymätön kansa.

Ranskalaiset ovat lakkoilleet määrätietoisesti jo useita viikkoja, mutta eläkeiän nosto 60 vuodesta 62 ikävuoteen etenee yhä tasaista tahtia.

Senaatti aloittaa äänestyksen eläkeuudistuksesta tiistaina, ja kansalliskokous puolestaan äänestää aiheesta keskiviikkona. Lain läpimenosta ei juuri ole epäilystä.

Lakkoilu on pikku hiljaa hiipumassa, ja esimerkiksi Marseillessa kaduilla on tänään parveillut mielenosoittajien sijaan roskakuskeja. Parissa viikossa jätettä ehti kasaantua kerättäväksi 9000 tonnia.

Napoli
Napolilaista roskakuskia ei huvittanut, kun kadun asukkaat olivat kasanneet jätteet tahallaan keskelle tietä sunnuntaina 24. lokakuuta. Kuva Salvatore Laporta / AP / Lehtikuva.

Napolilaiset puolestaan närkästyivät Italian hallituksen suunnitelmista rakentaa kaupungin ulkopuolelle uusi kaatopaikka, josta tulisi laatuaan suurin koko Euroopassa. Jätteet ovat jo vuosia olleet yksi Napolin suurimmista ongelmista.

Uusi kaatopaikka kenties poistaisi jätteet kaduilta, mutta kansa ei ole mielissään sen sijainnista Vesuvius-kansallispuistossa. Italiassa myös ongelmajätteiden käsittely on varsin tehotonta, ja kansa pelkää suojellun maaperän saastuvan.

Lisäksi ihmiset huolehtivat Vesuviuksen rinteillä kukoistavien viljelysten sekä turismin säilymisestä.

Tuhannet ihmiset ovatkin vastustaneet kaatopaikkasuunnitelma kantamalla talousjätteensä kadulle. Paikoin tilanne on kärjistynyt väkivaltaisiksi mellakoiksi asti.

Lähteet: AP, AFP