Päivän kuvat: Egyptin Tahrir-aukiosta tuli jälleen mellakoiden keskus

Egypti
Teksti
Netta Vuorinen
Kyynelkaasua viskovat sekä virkavalta että mielenosoittajat Kairossa 21. marraskuuta. Kuva Mohammed Hossam / AFP / Lehtikuva.


Egyptissä kuohuu jälleen: mellakat ja mielenosoitukset ovat tömisyttäneet Tahrir-aukion tannerta perjantaista saakka. Poliisit ja sotilaat ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen kansalaisten kanssa.

Protestit alkoivat perjantaina päivärukousten jälkeen, kun useiden islamilaisten ryhmien ja järjestöjen aktivistit osoittivat mieltään Egyptin asevoimia vastaan. Lopulta mielenosoittajia kerääntyi Tahrirille yli 50 000. Lauantaina protesteihin osallistui yhä enemmän myös tavallista kansaa.

Mielenosoitusten taustalla on ihmisten pelko siitä, että armeija jää vallankahvaan roikkumaan. Kolme vuosikymmentä Egyptiä armeijan avustuksella hallinnut Hosni Mubarak syöstiin vallasta helmikuussa.

Mielenosoittajat vaativat Egyptin armeijan korkeimman neuvoston johtajaa, sotamarsalkka Hussein Tantawia eroamaan virastaan.

”Armeija lupasi luopua vallasta kuuden kuukauden kuluessa”, eräs mielenosoittajista sanoi BBC:lle. ”On kulunut kymmenen kuukautta, eikä mitään ole vieläkään tapahtunut. Tunnemme olomme petetyksi.”

Sunnuntaina yhteenotot äityivät rajuiksi: poliisit ja sotilaat ampuivat mielenosoittajia kohti kyynelkaasua ja kumiluoteja. Mielenosoittajat puolestaan viskoivat virkavaltaa kivillä ja polttopulloilla.

Osa mielenosoittajista on väittänyt poliisin käyttäneen myös oikeita luoteja, mutta viranomaiset ovat kiistäneet väitteen jyrkästi. Useat silminnäkijät ovat myös kertoneet virkavallan pahoinpidelleen siviilejä, joiden vammoja on sittemmin hoidettu Tahrir-aukion lähistölle pystytetyillä tilapäisklinikoilla.

Maanantaina Tahrir-aukiolle virtasi yhä enemmän ihmisiä, jotka vesittivät turvallisuusjoukkojen yritykset protestin lopettamiseksi. Egyptin terveysministeriö vahvisti maanantaina, että yhteenotoissa on kuollut parikymmentä ihmistä. Lähemmäs parituhatta on loukkaantunut sitten perjantain.

Egyptin parlamenttivaalien on tarkoitus alkaa viikon päästä. Hallitus on luvannut järjestää vaalit ajallaan väkivaltaisuuksista huolimatta.

Silmänsä loukannut mielenosoittaja saa hoitoa kenttäsairaalassa Kairossa 20. marraskuuta. Kuva Mahmud Khaled / AFP / Lehtikuva.
Mellakkapoliisi kohtasi mielenosoittajat Tahrir-aukiolla sunnuntaina 20. marraskuuta. Kuva Mohammed Hossam / AFP / Lehtikuva.
Tahrir-aukio sunnuntaina 20. marraskuuta. Kuva Mohammed Hossam / AFP / Lehtikuva.

Lähde BBC News