Päivän kuvat: Belgia ja Tunisia, hallitusongelmaiset

Belgia
Teksti
Netta Vuorinen
Tunisian keskiosista pääkaupunki Tunisiin saapuneet mielenosoittajat vaativat uuden hallituksen eroa maanantaina 24. tammikuuta. Kuva Fethi Belais / AFP / Lehtikuva.

Mielenosoituksista on moneksi. Tunisialaiset vaativat hajotettavaksi väliaikaista hallitusta, koska pelkäävät vanhan vallan edustajien olevan yhä läsnä. Belgialaiset sen sijaan marssivat, jotta hallitus vihdoin muodostettaisiin. Maa on ollut ilman hallitusta tähän mennessä ennätykselliset 225 päivää.

Brysselissä sunnuntaiseen ”Häpeämarssiin” osallistui poliisin arvion mukaan 34 000 ihmistä. Syynä on seitsemän kuukautta kestänyt poliittinen umpikuja hollantia ja ranskaa puhuvien poliitikkojen välillä. Mielenosoitukseen osallistui sekä sekä hollannin- että ranskankielisiä ihmisiä.

Mieltään osoittaneet belgialaiset suhtautuivat turhauttavaan tilanteeseen huumorilla. Siinä missä Tunisian kuohuntaa on kutsuttu jasmiinivallankumoukseksi, kuuluisa koomikko Philippe Geluck kutsui belgialaisia osallistumaan simpukka- ja ranskanperunavallankumoukseen.

Jotkut marssiin osallistuneista olivat sonnustautuneet ”Partaa Belgialle” -tarroihin erään paikallisen näyttelijän ehdotettua, etteivät miehet koskisi partahöylään ennen kuin hallitus on saatu kasatuksi.

Tunisian mielenosoituksista huumori on puuttunut. Mellakoissa on kuollut kymmeniä ihmisiä. Maanantaina poliisi turvautui jälleen kyynelkaasuun, kun tilanne pääministerin toimiston edustalla muuttui levottomaksi.

Mielenosoittajat ovat leiriytyneet ministeriön rakennusten edustalle eivätkä aio siirtyä, ennen kuin hallitus on vaihtunut. Parin viikon ajan suljettuina olleiden koulujen oli tarkoitus avata ovensa tänään, mutta myös opettajat lakkoilevat vastustaakseen uutta hallitusta.

Kansan kiihkeät protestit saivat Tunisiaa 23 vuotta hallinneen presidentti Bel Alin pakenemaan maasta. Sen jälkeen myös entisen hallitsijan tukijoita ja sukulaisia on pidätetty huimaa tahtia.

Nämä saavutukset eivät kuitenkaan riittäneet. Mielenosoittajat eivät luota uuteen väliaikaiseen hallitukseen, sillä muun muassa pääministeri Muhammad al-Ghannuši kuului vielä viime viikolla presidentti Ben Alin aikanaan perustamaan RCD-puolueeseen.

Belgium
Brysselissä järjestettiin sunnuntaina ”Häpeämarssi”, jotta 225 päivää ilman hallitusta ollut Belgia pääsisi viimein pois poliittisesta umpikujastaan. Kuva Georges Gobet / AFP / Lehtikuva.

Lähde AFP