Päivän kuva: Yhdysvaltain arvellaan surmanneen talebanpomon kauko-ohjatulla lennokilla

ilmaiskut
Teksti
Netta Vuorinen

Yhdysvalloissa sekä Pakistanissa uskotaan jälleen yhden talebanjohtajan kuolleen. Surman takana on Yhdysvaltain onnistunut kauko-ohjattu ilmaisku. Lue myös juttu Predator-lennokeilla käytävästä salaisesta sodasta.

Yhdysvaltain kauko-ohjattava Predator -lennokki eteläisen Afganistanin yötaivaalla. Kuva Kirsty Wigglesworth / AP / Lehtikuva

Sekä Pakistanin että Yhdysvaltain viranomaiset ovat yhä vakuuttuneempia siitä, että yksi talebanliikkeen johtajista, Hakimullaj Mehsud on kuollut. Mehsudia epäillään afganistanilaisessa CIA:n tukikohdassa joulukuussa tapahtuneen itsemurhaiskun suunnittelijaksi.

Hakimullaj Mehsudin uskotaan menehtyneen Yhdysvaltain toteuttamassa ilmaiskussa. Pakistanin armeija ei ole kyennyt vahvistamaan huhuja Mehsudin kuolemasta, mutta uutiset pyörivät silti kiivaina valtion ylläpitämillä televisiokanavilla.

Yhdysvallat on toivonut mahdollisuutta kostaa sen jälkeen, kun Mehsud kertoi olevansa vastuussa CIA:n tukikohtaan kohdistuneeseen itsemurhaiskuun. Tuolloin yhteensä seitsemän työntekijää sai surmansa. Kyseessä on vakavin tiedustelupalveluun kohdistunus isku 20 vuoteen.

Yhdysvaltain julkaisemissa raporteissa todetaan, että Mehsud kuoli yhdeksänkymmenen prosentin todennäköisyydellä vammoihin, jotka hän sai Predator-lennokeilla toteutetussa ilmaiskussa 14.tammikuuta.

Mikäli Hakimullah Mehsud on todella kuollut, Pakistanin talebaneilla on todennäköisesti edessään jälleen uusi valtataistelu. Viimeksi ääriliikkeen sisällä kuohui, kun Mehsudin edeltäjä Baitullah Mehsud sai surmansa ilmaiskussa viime elokuussa. Tällä kertaa jonossa ovat johtava taistelustrategi Wali ur-Rehman sekä itsemurhapommittajia kouluttava Qari Hussain.

Tällä kertaa vallanhavitteluvaihe jäänee kuitenkin lyhyeksi, sillä kummatkin ehdokkaat tunnetaan taitavina keinottelijoina.

Lue myös juttu Predator-lennokeilla käytävästä salaisesta sodasta.(SK 3/2010, pdf-tiedosto)

Lähde AP, The New York Times