Päivän kuva: Tulivuori ajaa ihmiset kodeistaan Kyushun saarella Japanissa

evakuointi
Teksti
Netta Vuorinen
Japani
1421-metrinen Shinmoedakevuori on syössyt sisuksistaan tuhkaa ja savua viime keskiviikosta lähtien. Kuva Japan Meteorological Agency / AFP / Lehtikuva.

Eteläisessä Japanissa, Kyushun saarella sijaitseva Shinmoedake-tulivuori alkoi syöstä savua ja tuhkaa ilmaan jo viime viikolla.

Tänään purkaus voimistui niin, että viranomaiset kehottivat vuoren kupeessa asuvia lähtemään kodeistaan. Tulivuoren itäpuolella sijaitsevan Takaharun kaupungin asukkaat olivat joutuneet suojautumaan koulujen liikuntasaleihin.

Evakuointikehotus koskee yli tuhatta ihmistä. Syynä on paitsi savu ja tuhka, myös polttava kaasu, jonka on arvioitu leviävän parin-kolmen kilometrin säteellä tulivuoren huipusta. Tulivuoren lähellä sijaitseva observatorio on nostanut hälytystilan viisiportaisen asteikon kakkosportaalta kolmannelle. Lähialueen lento- ja junaliikenne on lakkautettu toistaiseksi.

Viime keskiviikkona herännyt, 1421 metriä korkea Shinmoedake purkautuu ensi kertaa 52 vuoteen.

Japanin saaret ovat syntyneet vulkaanisen toiminnan seurauksena. Saarilla on yhä kymmenittäin aktiivisia tulivuoria, jotka purkautuvat säännöllisen epäsäännöllisesti. Vuonna 1991 purkautui myöskin Kyushun saarella sijaitseva Unzen. Silloin surmansa sai 43 ihmistä. Shinmoedaken tämänkertaisen purkauksen aikana on toistaiseksi säästytty kuolemantapauksilta.

Lähde AFP