Päivän kuva: Tulipalot lähestyvät ydintutkimuslaitosta Venäjällä - Medvedev lupasi toimia "ilman sääliä"

Dmitri Medvedev
Teksti
Pekka Anttila
Metsäpalot
Palomiehet ovat taistelleet metsäpaloja vastaan useita päivä Venäjällä. Kuva Str / AP / Lehtikuva.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on erottanut useita armeijan huippujohtajia metsäpalojen vuoksi. Medvedevin mukaan he eivät pystyneet estämään tulipaloja tuhoamasta merivoimien logistiikkakeskusta Kolomnassa, sata kilometriä Moskovan itäpuolella. Valtoimenaan riehuneet liekit tuhosivat toimistorakennuksia, varastoja ja erilaisia laitteistoja.

Medvedev ilmoitti erottamisista televisioidussa puheessaan sen jälkeen, kun hän oli keskeyttänyt kesälomansa hätätilanteen vuoksi. Venäjän presidentti arvosteli sotilasjohtajia poikkeuksellisen voimakkaasti. Hänen mukaansa sotilaskomentajat olivat poissa palojen tehdessä tuhojaan eikä ollut selvää, missä he olivat.

Medvedevin mukaan myös useat muut sotilastukikohdat ovat vaaravyöhykkeellä. Hän uhkasi jatkaa erottamisia, mikäli kohteita ei pystytä suojelemaan kunnolla.

”Jos jotain vastaavaa tapahtuu muualla, aion toimia samalla tavalla, ilman sääliä”, Medvedev sanoi viitaten Kolomnan tapahtumiin.

Parhaillaan metsäpalot lähestyvät Sarovin ydintutkimuslaitosta Nižni Novgorodin lähistöllä, noin 400 kilometriä Moskovasta itään.

Viranomaisten mukaan tilanne on hallussa, mutta varotoimenpiteenä kaikki radioaktiivinen materiaali on siirretty pois laitoksesta.

Venäjän atomienergiaviraston Rosatomin johtaja Sergei Kirijenko vakuutti, että äärimmäisistä oloista huolimatta alueella ei ole uhkaa säteilystä, räjähdyksistä tai tuhoisista ympäristövaikutuksista.

Venäjä kärsii kuumimmasta helleaallosta 130 vuoteen. Kuluneen viikon aikana lähes 50 ihmistä on kuollut.

Torstaiaamuna palomiehet olivat onnistuneet vuorokauden sisällä sammuttamaan 293 tulipaloa. Samaan aikaan oli löydetty 403 uutta paloa ja yli 500 paloa raivosi hallitsemattomina.

Palot ovat levittäytyneet yli 188000 hehtaarin alueelle. Sammutustöissä on ollut lähes 200000 ihmistä.

Medvedev on julistanut hätätilan seitsemälle alueelle.

Lähde: BBC