Päivän kuva: Tuhkapilvi levisi Islannista, lentoliikenne pysähdyksissä Suomessakin

Eyjafjallajökull
Teksti
Jukka Ukkola
Savua ja tuhkaa leijuu Eyjafjalla-jäätikön yläpuolella. Islannissa purkautunut tulivuori vaikuttaa myös Suomen lentoliikenteeseen. Kuva Brynjar Gauti / AP / Lehtikuva.

Katso SK:n kuvaseinällä uutiskuvat Islannista ja tuhkapilven vaikutuksista.

Islannissa eilen purkautuneesta tulivuoresta taivaalle lentävä tuhka vaikuttaa myös Suomeen. Suomen matkustajalentoliikenne on tällä hetkellä käytännössä kokonaan pysähdyksissä.

Lentorajoitukset ovat voimassa ainakin huomiseen iltapäivään asti, sillä ilmassa oleva tuhka voi sammuttaa lentokoneiden moottorit. Britannian ilmatieteen laitos on laatinut karttakuvia siitä, miten tuhka leviää.

Tällaisia tapauksia on havaittu useita vuoden 1982 jälkeen, kun Indonesiassa British Airwaysin Boeing 747 lensi Galunggung-tulivuoren purkauksesta nousseeseen tuhkapilveen, joka pysäytti sen kaikki neljä moottoria. Kone putosi 11 kilometrin lentokorkeudestaan 3700 metriin ennen kuin pilotit saivat moottorit starttaamaan uudelleen.

Toinen tunnettu tapaus sattui vuonna 1989, kun KLM:n 747 osui Mount Redoubtin tuhkapilveen Alaskassa. Myös silloin kaikki neljä moottoria sammuivat, ja ne onnistuttiin starttaamaan uudelleen vasta usean kilometrin putoamisen jälkeen. Kone kuitenkin laskeutui turvallisesti.

Noiden tapausten jälkeen perustettiin ilmailuliikenteen turvaksi yhdeksän vulkaanisen tuhkan neuvontakeskusta, joissa seurataan tilannetta eri puolilla maailmaa ja annetaan ohjeita. Yhdysvalloissa tuhkaongelmasta on laadittu laaja kansallinen toimintasuunnitelma, jonka on määrä parantaa nopeaa tiedonkulkua muun muassa ilmailuviranomaisten, geologien ja meteorologien välillä.

Vulkaaninen tuhka on niin hienojakoista, että se on mahdollista nähdä vain auringon nousun ja laskun aikoihin. Tällöin aurinko näyttää tavallista punaisemmalta.

Video: Islantilaisen nettikameran kuvaa purkausalueelta.