Päivän kuvat: Islannissa taas tulivuorenpurkaus - suomalaisretkikunta kehuu pelastustoimia

Eyjafjallajökull
Teksti
Juho Salminen
Tänään sattunut uusi, aiempaa voimakkaampi tulivuorenpurkaus nosti korkean savu- ja tuhkapilven Eyjafjallajökullin ylle. Kuva AP / Lehtikuva.

Katso uutiskuvat paikalta SK:n kuvaseinällä.

Islannissa Eyjafjalla-jäätikön alla viime yönä purkautunut tulivuori on sulattanut jäätikköä ja aiheuttanut tulvan, jonka vuoksi maan etelärannikkoa myötäilevä maantie on suljettu ja ainakin 700 ihmistä evakuoitu lähialueelta. Purkausaukko jäätiköllä on kahden kilometrin mittainen.

Paikalla jäätiköllä oli Suomen Etelämannertutkimuksen retkikunta Ilmatieteen laitokselta testaamassa uutta maastoajoneuvoa. Erikoissuunnittelija Petri Heinonen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että islantilaiset viranomaiset ovat hoitaneet tilanteen ja tiedotuksen erittäin tehokkaasti.

”Meille on kerrottu vain faktoja, ei lainkaan huhuja”, Heinonen sanoo.

Kolmen suomalaisen ja yhden islantilaisen joukko on tällä hetkellä matkalla kohti Islannin pääkaupunkia Reykjavikia.

Suomalaisten retkikunta vietti eilisen päivän Eyjafjalla-jäätiköllä ja tuli yöksi pois. He kuulivat yöllä sattuneesta purkauksesta aikaisin tänä aamuna, kun ryhmän islantilainen jäsen sai puhelinsoiton. Paikalliset viranomaiset ohjeistivat puhelimitse heitä poistumaan jäätikön läheisyydestä.

Suomalaiset kokoontuivat yhdessä monien muiden alueella olleiden kanssa matkailuyrityksen tiloihin Eyjafjalla-jäätikön pohjoispuolelle. Sieltä matka jatkui kohti Reykjavikia.

Heinonen sanoo, että purkauksen jälkeinen tulva nosti heidän matkansa varrella olleen joen pintaa noin puolesta metristä useisiin metreihin.

Tuoreimpien tietojen mukaan tulva on kuitenkin jo hellittämässä, kun enimmät vesimassat ovat päässeet purkautumaan kohti merta. Tuhot jäänevät suhteellisen pieniksi – esimerkiksi yhtään siltaa ei tiedetä huuhtoutuneen veden mukana.

Islannissa sää on ollut tänään pääosin pilvinen. Heinonen harmittelee, että he eivät nähneet purkauksen aiheuttamaa savupatsasta enempää. Mutta kun pilvet olivat hetken poissa, näky oli mahtava, Heinonen sanoo.

Islannin meteorologisen laitoksen mukaan savu- ja höyrypilvi nousi ainakin kahdeksan kilometrin korkeuteen.

Eyjafjalla-jäätikön alla purkautui tulivuori myös maaliskuussa. Tämänpäiväisen purkauksen on arvioitu olevan vähintään kymmenkertainen voimakkuudeltaan.

Video: Islantilaisen uutissivuston kuvaa tapahtumapaikalta.

Katso uutiskuvat paikalta SK:n kuvaseinällä.

Lähteet: Reuters, AP, Iceland Review