Päivän kuva: Tämä roadster vietti 73 vuotta veden alla, lähtöhinta 90 000 euroa

autonäyttelyt
Teksti
Netta Vuorinen

Vuoden 1925 Bugatti Brescia makasi Sveitsin Maggiore -järvessä yli 70 vuotta ja on nyt esillä Vintage Car Show’ssa Pariisissa. Kuva Michel Euler / AP / Lehtikuva

Vuonna 1936 sveitsiläinen rajavartija kyllästyi tuijottelemaan pihassa kyhjöttävää vuoden 1925 Bugatti Bresciaa. Ongelma oli nopeasti ratkaistu, sillä raja-asema sijaitsi Maggiore -järven lähistöllä.

Auto upposi järven syvyyksiin. Vuosien varrella tarina uponneesta menopelistä muodostui osaksi kansanperinnettä, eikä kukaan enää oikein ollut varma auton olemassaolosta.

Bugatin upottamisesta ehti kulua 30 vuotta, kun totuus nousi pinnalle. Innokas sukeltaja tuli löytäneeksi legendaarisen roadsterin Maggiore -järvestä vajaan viidenkymmenen metrin syvyydestä.

Sittemmin paikallisen sukellusyhdistyksen jäsenet kävivät säännöllisesti autoa tutkailemassa, kunnes se päätettiin nostaa takaisin pinnalle vuonna 2008. Yllättäen auton renkaissa oli edelleen ilmaa ja korissa jopa jälkiä alkuperäisestä sinisestä maalipinnasta.

Nyt Bugatti Brescia on yksi Pariisissa pidettävän Vintage Car Show’n vetonauloista. Seitsemänkymmenenkolmen vedenalaisen vuoden jälkeen auto myydään huutokaupassa – lähtöhintana on vaatimattomat 90 000 euroa.

Bugatti Brescia on tyypin 22 roadster, jossa on nelisylinterinen, 1,5 -litrainen moottori ja jonka huippunopeus ylsi parhaimmillaan 160 kilometriin tunnissa.

Kovia kokeneesta autovanhuksesta on pelastettavissa noin viidennes, loput osat ovat liian ruosteisia korjattavaksi. Useamman museon ja keräilijän uskotaan kuitenkin olevan kiinnostuneita Bugatin hankkimisesta kokoelmiin.

Tyypin 22 Brescia Bugatti myytiin lauantaina 23. tammikuuta huikealla hinnalla. Tuntematon ostaja pulitti autovanhuksesta 260 500 euroa. Summa on yli kolme kertaa lähtöhintaa suurempi.

Juttu on julkaistu 22.1.2010 klo 19.30 ja päivitetty 25.1.2010 klo 10.30.

Lähde AP, Bloomberg