Päivän kuva: Tämä erikoisjoukko ampui Osaman - Obama tapaa

Barack Obama
Teksti
Laura Koljonen
Seal-joukko laskeutuu helikopterista harjoituksissa. Arkistokuva /  US Navy / AFP / Lehtikuva.

Erikoisjoukko SEAL Team Six eli osasto 6 on noussut maailmanlaajuiseksi uutiseksi. Eikä ihme – ihmisiä kiinnostaa, mikä laivaston erikoisjoukko suoritti 2. toukokuuta operaation, jossa maailman etsityin terroristijohtaja Osama bin Laden sai surmansa.

Presidentti Barack Obama aikoo tavata osan ryhmän jäsenistä, kun hän perjantaina vierailee armeijan Fort Campbell -tukikohdassa Kentuckyssa.

Navy SEAL Team Six ei ole virallisesti olemassa. Yhdysvaltain laivaston virallisten tietojen mukaan laivaston Navy SEAL -osastoja on kahdeksan: järjestyksessä 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 ja 10.

Navy SEAL (lyhenne englanninkielisistä sanoista meri-ilma-maa) on Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukko, joka on perustettu kylmän sodan aikana vuonna 1962.

SEAL Team Six aloitti toimintansa vuonna 1987, ja ryhmän jäsenet ovat fyysiseltä ja henkiseltä kunnoltaan eräänlaisia armeijan supersankareita. He työskentelevät huippusalaisten tehtävien parissa. Usein SEAL Team Sixin suorittamat operaatiot ovat kansainvälisten lakien ulottumattomissa, eikä niistä pidetä edes lukua.

”Erikoisjoukon jäsenet ovat 20-30 vuoden ikäisiä, keski-iältään vanhempia kuin yleensä Seal-ryhmässä. He ovat erittäin hyväkuntoisia, älykkäitä, sopeutuvaisia eri tilanteisiin ja aggressiivisia. Yllättäen monet erikoisryhmän jäsenistä ovat perheellisiä”, paljastettiin CNN:n Anderson Cooper 360 -ajankohtaisohjelmassa.