Päivän kuva: Tältä se näyttää - ihminen vastaan hirmumyrsky Megi

Filippiinit
Teksti
Netta Vuorinen
Megi
Hirmumyrsky Megi riepotteli Filippiinejä maanantaina. Cauayanin asukas uhmasi tuulta ja sadetta päästäkseen turvaan myrskyltä.  Kuva Bullit Marquez / AP / Lehtikuva.

Filippiinien pohjoisosat joutuivat maanantaina hirmumyrsky Megin riepottelemiksi. Kyseessä on maan voimakkain taifuuni neljään vuoteen.

Megi tarkoittaa paitsi myrskyä, myös kissakalaa. Hongkongin myrskytutkimuslaitoksen mukaan nimen on tarkoitus viitata kastumisen tunteeseen. Ainakin päivän kuvan perusteella nimi vaikuttaa varsin osuvalta.

Megi on luokiteltu voimakkuudeltaan kategoriaan 5, mikä tarkoittaa että sillä on edellytykset katastrofaalisiin tuhoihin. Eikä pohjoinen Luzonin saari helpolla päässytkään: myrsky toi mukanaan piiskaavan sateen ja tuulen sekä maanvyöryt. Megin mukaan lähti sekä puita että talojen kattoja.

Pohjoiseen Isabelan maakuntaan julistettiin hätätila. Tämänhetkisten tietojen mukaan yksi ihminen on hukkunut myrskyssä.

Viranomaiset olivat valmistautuneet myrskyyn edellisvuotta paremmin. Silloin trooppinen myrsky Ketsana surmasi noin 460 ihmistä. Tällä kertaa tuhansia ihmisiä ehdittiin evakuoida alueilta, joille myrskyn epäiltiin iskevän. Myös ruokatarpeita ja lääkkeitä varattiin valmiiksi.

Filippiineillä huolettaa myös tämänvuotinen sato: jopa 600 000 tonnia riisiä saattaa tuhoutua Megin takia. Noin puolet sadosta on vielä korjaamatta. Vasta myrskyn laannuttua viljelijät pääsevät pelloilleen tutkimaan, onko mitään enää jäljellä.

Lähde Bloomberg