Päivän kuva: SOS meren happamoitumista vastaan

Alaska
Teksti
Hanna Hihnala


Lou Dematteis / AP / Lehtikuva (7.9.2009)

Kalastajat ja muut merenkävijät kokosivat voimansa sunnuntaina Alaskassa  ja herättivät huomiota toiveellaan meren pelastamiseksi. Veneistä muodostunut SOS merkki välittää merenkävijöiden huolen merien tilasta.

Veneiden muodostama teksti acid ocean O-kirjaimen keskellä kertoo meren happamoitumisesta. Happamoituminen johtuu ilmakehän korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta, joita maailman hiilinieluina toimivat meret varastoivat.

Meret hillitsevät maapallon lämpötilan nousua nielemällä neljänneksen vuotuisista hiilidioksidipäästöistä. Hiilidioksidin liuetessa veteen syntyy hiilihappoa, joka alentaa veden pH:ta eli happamoittaa sitä. Hapan vesi aiheuttaa puolestaan ongelmia meren eliöstölle.

Kylmä vesi sitoo enemmän hiilidioksidia kuin lämmin. Siksi napaseudun merialueilla on suurempi todennäköisyys happamoitua nopeammin kuin esimerkiksi Tyynen valtameren trooppisemmilla osilla.

Kuitenkin esimerkiksi Australian rannikon Ison valliriutan korallit voivat jo nyt huonosti meressä tapahtuneiden muutosten takia, joista yksi on happamoitumisen lisääntyminen.

Alaskan kalastajien mukaan lohien koko on pienentynyt 20 prosenttia. Vaikka vaikutuksia meren happamuuden ja kalasaaliiden välillä ei vielä tiedetä, ovat kalastajat silti huolissaan.

Katso SOS merkki koko komeudessaan täältä.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Reuters