Päivän kuva: Saturnus koreana Cassini-avaruusluotaimen kuvassa

avaruus
Teksti
Jukka Ukkola
Kuva AP / Lehtikuva.

Saturnus-planeetta esiintyy koreampana kuin koskaan Nasan julkistamissa ensimmäisissä kuvissa, jotka on otettu Nasan ja Esan yhteisen Cassini-avaruusluotaimen infrapunaspektrometrillä.

Väärävärikuvassa erottuvat sinisenä hohtavien renkaiden ja punertavan pallonpuoliskon lisäksi vihreät ”revontulet”, tai tässä tapauksessa oikeammin etelänpalot, koska ne ovat Saturnuksen etelänavan ympärillä. Myöhemmin Nasa lupaa tarjota kokonaisen sarjan Saturnus-kuvia.

Cassini-luotain on osa Cassini-Huygens-avaruuslentoa, jonka tarkoituksena on tutkia Saturnusta ja sen kuita, erityisesti Titania, alun perin yhteensä neljän vuoden ajan. Cassini-Huygens lähti matkalleen jo 13 vuotta sitten ja saapui Saturnuksen kiertoradalle kesällä 2004. Tammikuussa 2005 Huygens-laskeutuja laskeutui Titaniin, mutta Cassini jatkaa yhä Saturnuksen kiertämistä, nyt jo yli kaksi vuotta ”ylitöinä”.

Tutkimusretken tavoitteena on muun muassa selvittää Saturnuksen renkaiden rakennetta, liikettä ja historiaa sekä planeetan ja sen kiertolaisten kaasukehiä.