Päivän kuva: Satelliitti näyttää uudet hurrikaanit, Julia Asta-myrskyn luokkaa

Asta
Teksti
Netta Vuorinen
Maanantaisessa satelliittikuvassa Igor ja Julia keräävät vauhtia vieretysten. Kuva AP / Lehtikuva.

Hurrikaanikausi pitää Atlanttia yhä otteessaan. Trooppinen myrskypari Igor ja Julia ovat nyt kummatkin voimistuneet hurrikaaneiksi.

Viisiportaisen voimakkuusluokituksen neloskategoriaan kuuluva Igor taas lähestyy Bermudaa. Se on Atlantin voimakkain hirmumyrsky kuluneen kolmen vuoden aikana. Hurrikaanin vauhti on tosin heikentynyt hieman sitten eilisen. Igor tuulee kovimmillaan noin 60 metriä sekunnissa.

Igorin aiheuttama puhuri voi rannikon tuntumassa saada aikaan isoakin vahinkoa. Se voi nostaa vedenpintaa useita metrejä, aiheuttaa tulvia ja tuhota rakennuksia.

Julia puolestaan näyttää toistaiseksi pysyttelevän avomerellä ja jättävän rannikon rauhaan.

Atlantin hurrikaanikauden viidennen nimetyn myrskyn tuulennopeus kasvoi tänään reiluun 33 metriin sekunnissa. Se riittää juuri ja juuri Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon ykkösluokkaan pääsemiseen.

Tällä hetkellä Julian myrskytuulet puhaltavat vain hieman voimakkaammin kuin Asta-myrsky, joka koetteli Suomea heinäkuun lopussa.

Rannikolle päästessään Julia saattaisi katkaista sähköjä, repiä puut ja pensaat juuriltaan sekä irrottaa kattopeltejä. Kovin suuriin tuhoihin se ei kuitenkaan tämänhetkisellä tuulennopeudella kykenisi – ainakaan hurrikaanitasolla mitattuna.

Lähteet: Bloomberg, Boston Globe