Päivän kuva: Ranskan kiistelty burkalaki tuo sakkoja ja vankeutta

burka
Teksti
Pekka Anttila
Burka
Ranskan muslimiyhteisöön kuuluu noin viisi miljoonaa ihmistä. Huntua käyttää arviolta kaksi tuhatta naista. Kuva Claude Paris / AP / Lehtikuva.

Ranskan senaatin päätös kieltää burkat aiheutti kiivaita reaktioita eri puolilla Eurooppaa. Päätöksen pelätään kasvattavan islamfobiaa nimenomaan Ranskassa, jossa musliminaiset ovat kohdanneet ahdistelua jo pidemmän aikaa.

Ranskassa on Euroopan suurin muslimiväestö. Muslimiyhteisöön kuuluu noin viisi miljoonaa ihmistä. Huntua käyttää arviolta vain kaksi tuhatta naista.

Lakia kannattaneiden kansanedustajien mukaan tarkoituksena ei ole vähemmistöryhmän leimaaminen, vaan pyrkimyksenä on edistää musliminaisten sopeutumista yhteiskuntaan.

Ennen senaatin äänestystä oikeusministeri Michele Alliot-Marie totesi, että huntukiellossa ei ole kyse uskonnosta eikä turvallisuudesta, vaan Ranskan tasavallan periaatteiden kunnioittamisesta.

Myös presidentti Nicolas Sarkozy on kannattanut lakia, koska se suojelisi musliminaisia miehiltä jotka pakottavat käyttämään huntua.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat musliminaiset kertoivat, että huntukielto pakottaa heidät jäämään kotiin.

Senaatti hyväksyi murskaavalla enemmistöllä 246-1 lain, jolla kielletään burkan käyttö julkisilla paikoilla. Laki kieltää musliminaisilta koko vartalon ja kasvot peittävän burkan tai vain silmät paljastavan hunnun eli niqabin käytön julkisilla paikoilla.

Huntua käyttävälle naiselle voidaan jatkossa määrätä noin 150 euron sakot.

Miehiä kohtaan laki on vieläkin ankarampi. Jos aviomies pakottaa vaimonsa tai tyttärensä peittämään kasvonsa uskonnollisista syistä hän voi saada yli 40 000 euron sakot ja jopa vuoden mittaisen vankeustuomion.

Huntukieltoa koskeva laki astuu voimaan keväällä 2011 mikäli Ranskan perustuslakituomioistuin ei estä sen voimaantuloa.

Vielä tämänkin jälkeen lakiin sisältyy kuuden kuukauden mittainen “koulutusjakso”, jonka aikana naisille selitetään, että kasvohunnun käyttäminen julkisella paikalla tuo sakot ja aiheuttaa pidätyksen.

Burka on musliminaisten pääasiassa Afganistanissa, Pakistanissa ja Pohjois-Intiassa käyttämä kangasasuste, joka peittää koko vartalon kasvoineen tai jättäen osan kasvoista näkyviin. Suurin osa maailman musliminaisista ei käytä burkaa.

Burkan käyttö on hijabin äärimmäinen muoto.

Islaminuskossa hijab merkitsee naisten “vaatimatonta pukeutumista”, mikä useimmissa yhteyksissä merkitsee muiden kehon osien kuin käsien, jalkojen ja kasvojen verhoamista julkisilla paikoilla.

Lähteet AP, AFP, Al Jazeera