Päivän kuva: Polta Koraani -päivä - pikkuruisen lahkon suureksi paisunut kampanja

islam
Teksti
Netta Vuorinen
Terry Jones
Pastori Terry Jones Dove World Outreach Centerin edessä Floridassa. Kuva John Raoux / AP / Lehtikuva.

Floridalaisen lahkolaispastori Terry Jonesin aikomus polttaa kasa Koraaneja loukkaa ja raivostuttaa epäilemättä monia ihmisiä. Piskuisen Dove World Outreach Center -kirkon johtaja onkin jo vastaanottanut satakunta tappouhkausta ja kantaa nykyisin suojanaan pistoolia.

Jonesin suunnitelmat ovat viime viikkoina herättäneet tahon jos toisenkin julkisen paheksunnan: niin Valkoinen talo, Vatikaani, erilaiset muslimiryhmät kuin sotaveteraanit ovat kritisoineet missiota.

Kansainvälisestä kritiikistä huolimatta Yhdysvaltain perustuslaki antaa Jonesille oikeuden sytyttää Koraani-kokon jos hän niin tahtoo – aivan kuten Ku Klux Klan sai aikanaan polttaa ristejä ja mielenosoittajat Amerikan-lippuja.

Yhdysvaltain korkein oikeus on tehnyt useaan kertaan selväksi sen, ettei kansan enemmistönkään paheksunta riitä syyksi tällaisen toiminnan kieltämiselle.

Vaikka perustuslaki ei rajoita Jonesin toimia, paikalliset viranomaiset ovat laittaneet jonkin verran kapuloita rattaisiin. Pastori ei ole saanut paikalliselta palolaitokselta lupaa avotulen tekoon.

”Islam on saatanasta”

Terry Jones on ideoinut Kansainvälinen polta Koraani -päivän tulevaksi lauantaiksi, jolloin WTC:n terrori-iskuista on kulunut yhdeksän vuotta. Pastori on perustellut aiettaan muslimien pyhän kirjan sisällöllä, joka hänen mielestään lietsoo väkivaltaa ja radikalismia.

Edellisvuonna Jones niitti kyseenalaista mainetta pystyttämällä kirkkonsa pihalle kylttejä, joissa luki ”Islam on saatanasta”.

Koraani-aiheen ympärillä pyörivä mediamylly on paisunut sen verran suureksi, että jopa Yhdysvaltain Afganistan-joukkojen komentaja, kenraali David Petraeus on ottanut kantaa asiaan.

Uutistoimisto AP:lle lähettämässään sähköpostissa hän varoittaa, että ”valokuvat Koraanien polttamisesta päätyvät väistämättä erilaisille ääriryhmille ja lietsovat lisää väkivaltaa”.

Kenraalin huoli lienee aiheellinen: pikkuruisen lahkon suureksi paisunut kampanja on aiheuttanut vastareaktioita rauhallisista mielenilmauksista aggressiiviseen uhkailuun.

Pastori Jones ei ole toistaiseksi suostunut perääntymään aikeissaan.

”Koska tämä lakkaa? Kuinka monta kertaa meidän täytyy antaa periksi?” Jones kysyy. ”Meidän on aika alkaa pitää puoliamme ja osoittaa ääri-islamisteille, ettemme siedä heidän käytöstään.”

Typerää ja vaarallista

Yhdysvaltain oikeusministeri Eric Holderin kerrotaan eilisessä kokouksessaan todenneen, että Jonesin suunnitelma on paitsi idioottimainen, myös vaarallinen. Ilmeisesti ministerin keskustelutovereina oli eri uskonnollisten ryhmien johtohenkilöitä.

Jonesin kotikaupungin Gainesvillen tuore pormestari Craig Lowe on julistanut syyskuun 11. päivän uskontojenväliseksi solidaarisuuspäiväksi. Lowe itse joutui pormestarikampanjansa aikaan Jonesin mustalle listalle, koska on kertonut avoimesti olevansa homoseksuaali.

Ulkoministeri Hillary Clinton on ilmaissut innostuksensa siitä, kuinka useat uskonnolliset ryhmät Yhdysvalloissa ovat yksimielisesti tuominneet Jonesin johtaman, noin 50 hengen kokoisen lahkon aikeet.

Pastori Jones on puolestaan sivuuttanut muiden kirkkojen kritiikin ”pelkurimaisena”.

Lähde AP