Päivän kuva: Pearl Harborin iskusta 68 vuotta

USS Arizona tuhoutui japanilaisten hyökkäyksessä Pearl Harborissa 7.joulukuuta 1941. Kuva U.S. Navy / AP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa muistellaan tänään Pearl Harborin uhreja. Japani hyökkäsi Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston päätukikohtaan tasan 68 vuotta sitten ja pakotti maan osallistumaan toiseen maailmansotaan. Ilmaiskussa kuoli 2400 ihmistä.

Kuvassa näkyvä taistelualus USS Arizona räjähti ja upposi, kun japanilaisten pommi osui suoraan sen ammusvarastoon. Suurin osa ilmaiskussa menehtyneistä jäi nopeaa vauhtia uppoavan laiva sisälle loukkuun. Kaiken kaikkiaan iskussa tuhoutui tai vaurioitui 21 alusta.

Presidentti Barack Obama piti tänään muistopuheen, jossa hän kehui kansalaisten rohkeutta Pearl Harborin iskujen jälkeen. ”Noina vaikeina aikoina ihmiset löysivät itsestään lujaa määrätietoisuutta, jotta kykenimme vastaamaan meihin kohdistuneeseen hyökkäykseen.”

Erilaisia seremonioita Pearl Harborin muistoksi järjestetään tänään ympäri Yhdysvaltoja. Virginian sotilasinstituutti järjestää konsertin, ja Richmondissa sijaitsevan muistomerkin seinistä lausutaan jokaisen iskussa kuolleen henkilön nimi. Monin paikoin järjestetään myös suruliputus.

USS Arizonan runko makaa edelleen uppoamispaikallaan. Se on samaan aikaan sekä muistomerkki että laivan mukana uponneiden merimiesten hauta. Vedenpinnan yläpuolelle jääneet taistelulaivan osat ja aseistus purettiin ja otettiin uudelleen käyttöön.

Aiheesta lisää:
Talvisota Suomen Kuvalehden sivuilla

Lähde AHN