Päivän kuva: On aika Etelä-Afrikan - ja Cristiano Ronaldon

Jalkapallolegenda Cristiano Ronaldo treenaa joukkuetoverinsa Miguel Veloson kanssa perjantaina 11. kesäkuuta. Kuva Armando Franca / AP / Lehtikuva.

Kun Etelä-Afrikka valittiin isännöimään tämänvuotista jalkapallon MM-turnausta viisi vuotta sitten, valokeila levittäytyi nopeasti muihinkin asioihin. Tulevan neljän viikon aikana maalla on mahdollisuus päästä esittelemään vielä lapsenkengissä olevaa demokratiaansa.

Etelä-Afrikan on siis aika todistaa epäilykset vääriksi ja muuttaa vielä vallitsevat ennakkoluulot. Tämän vuoden MM-turnauksen iskulause kuuluukin: It’s time – On aika.

Turnauksen alkumetreistä ei päästy ilman kritiikkiä. Presidentti Jacob Zuman hallitus on käyttänyt miljardeja kisajärjestelyihin ja perustellut rahankäyttöä sillä, että uudistukset tuovat lisää työpaikkoja ja parantavat kansankin elämänlaatua. Kriitikoiden mielestä kuilu rikkaiden ja köyhien välillä syvenee syvenemistään.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan etäafrikkalaiset viranomaiset ovat pakottaneet tuhannet köyhät lähtemään kodeistaan, joiden tilalle on rakennettu uusi urheilustadion Kapkaupungissa.

Tänään 94700-paikkainen stadion täyttyy ihmisistä kisojen startatessa. Ensimmäisenä on vuorossa isäntämaa, joka saa vastaansa Meksikon. Myöhemmin nokikkain ovat Uruguay ja Ranska.

Miljoonien jalkapallofanien ajatukset pyörivät todennäköisesti lajin suurvaltojen ympärillä: Kestääkö Englannin Wayne Rooneyn pinna? Onko Argentiinan Lionel Messi parhaimmillaan? Voiko mikään maa todella päihittää Brazilian joukkuetta?

Se jää nähtäväksi. Ottelut voi katsoa suorana esimerkiksi Yle Areenasta.

Lähde The Washington Post