Päivän kuva: Olympiasymbolin taustalla piilee ikivanha eskimopatsas

inuitit
Teksti
Netta Vuorinen
Lapset leikkivät inukshuk-patsaan äärellä Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadassa. Kuva Ricardo Mazalan / AP / Lehtikuva

Tulevana perjantaina starttaavien Vancouverin talviolympialaisten logo muistuttaa pulskanpuoleista tikku-ukkoa. Todellisuudessa symbolin takana ovat inuittien perinteiset maamerkit, inukshukit.

Inukshukit ovat muokkaamattomista kivistä ja laatoista tehtyjä kasoja, jotka yleensä kuitenkin muistuttavat jonkin verran ihmishahmoa. Inuitit ovat rakentaneet patsaita yli kolmentuhannen vuoden ajan, ja niillä on aikojen saatossa ollut paljon erilaisia käyttötarkoituksia.

Patsaiden tehtävänä on muun muassa näyttää tietä, auttaa metsästyksessä, varoittaa vaarasta sekä olla ruokakätkön merkkinä.

Inukshuk-patsaat valittittiin olympiasymbolin malliksi yli 1600 hakijan joukosta. Symbolin tulee edustaa toivoa, ystävyyttä, vieraanvaraisuutta ja yhteistyötä. Tämänvuotisen olympiasymbolin nimi on Ilanaaq, joka tarkoittaa inuitinkielellä ystävävää.

Taiteilijan käsittelyssä Ilanaaq sai hiukan lisäväriä: sinistä, punaista, vihreää, keltaista ja kultaista. Värit edustavat isäntämaan vehreitä metsiä, vuoristoa, saaria ja auringonlaskuja.

Lähde The Canadian Press