Päivän kuva: Näin Yhdysvaltain sotilaat surmasivat siviilejä Irakissa - sota kuin peli

Irak
Teksti
Juho Salminen
Ruutukaappaus helikopterista kuvatusta videosta. Lentäjien keskustelua juuri ennen ampumista. Kuva AP / Lehtikuva.

Sotaa kuin simulaattorilla käytynä. Näin voisi luonnehtia Wikileaks-sivustolla julkitullutta videota, jossa Yhdysvaltain armeijan sotilaat surmaavat siviilejä Apache-helikopterista Bagdadissa heinäkuussa 2007.

Videon voi katsoa tästä linkistä. Se sisältää väkivaltaisia kohtauksia. Yhdysvaltain armeija on myöntänyt, että tallenne on aito.

Wikileaksin julkaisemalle videolle on lisätty jälkikäteen tunnisteita siitä, keitä henkilöitä kuvissa esiintyy ja mitä he kantavat mukanaan. Videolta voi tehdä tulkinnan, että sotilaat luulevat valokuvaajan kameraa aseeksi. He myös epäilevät nähneensä singon, ja tämän jälkeen avaavat tulen väkijoukkoon. Videolla näkyy myös, kuinka helikopterista tulitetaan autoa, joka saapuu noutamaan kuolleita ja haavoittuneita.

Kyseessä on tapaus, jossa sai surmansa ainakin kaksitoista ihmistä ja kaksi lasta haavoittui. Se, miksi juuri tämä tapaus on noussut julkisuuteen, johtuu journalistien osallisuudesta. Iskussa sai nimittäin surmansa kaksi uutistoimisto Reutersin palkkalistoilla ollutta irakilaista. Reutersin edustajat ovat kertoneet nähneensä nyt julkaistun videon jo kerran aiemmin epävirallisessa tapaamisessa Yhdysvaltain armeijan kanssa.

Irakin sodassa arvioidaan kuolleen satojatuhansia siviilejä vuodesta 2003. Wikileaksin videolta paljastuu maailma, jossa sotilaat vaikuttavat kärkkyvän pienintäkin syytä ampua, ja toisaalta nauttivat työnsä tuloksista (”Oh, yeah, look at those dead bastards. Nice.”). Sodan arkea on jo pitkään ollut, että taisteluissa on entistä vähemmän kohtaamisia ”mies miestä vastaan”. SK:n (19/2008) reportaasissa Mosulin kaduilta Irakista on kuvattuna vastaavanlainen tapahtuma: Yhdysvaltain armeijan partio surmaa irakilaisen, jonka se näkee ainoastaan ruudun välityksellä panssarivaunustaan.

Tekniikan kehittyminen on mahdollistanut varsinkin Yhdysvalloille entistä kliinisemmän sodankäynnin. Tästä kertoo myös Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa käyty ”lennokkisota”. Lue SK:n juttu Pakistanin salaisesta lennokkisodasta pdf-tiedostona.)

Vuosi 2007 oli Irakissa erityisen veristä aikaa – iskut ja räjähdykset surmasivat paljon sekä siviilejä että sotilaita.

Mikä Wikileaks?

Wikileaks on sivusto, joka julkaisee nimettömien lähteiden antamaa arkaluontoista tietoa hallitusten ja muiden merkittävien organisaatioiden sisältä.

Vuonna 2007 Wikileaks vuoti julkisuuteen Guantanamo Bayn vankileirin henkilöstön toimintaohjeet. Dokumenteista kävi ilmi, että osa vangeista pidettiin visusti poissa Punaisen Ristin tarkkailijoiden silmistä.

Wikileaks on herättänyt ristiriitaisia tunteita siitä asti, kun sivusto perustettiin vuonna 2006. Jotkut tahot pitävät sitä tulevaisuuden tutkivan journalismin lippulaivana, toiset taas suurena uhkana. Sivustoa on yritetty ajaa alas oikeustoimien avulla useampaan kertaan.

Viime kuussa Wikileaksin vetäjä Julian Assange julkaisi Yhdysvaltain tiedustelupalvelusta peräisin olevan dokumentin, jonka mukaan Wikileaks uhkaa Yhdysvaltain armeijaa. Maan hallitus myönsi myöhemmin dokumentin oikeaksi.

Kuka tahansa voi lähettää Wikileaks-sivustolle tietoa nimettömänä, mutta julki päätyvät vain tiukan seulan läpäissyt informaatio.

Sivustolla kerrotaan, että se ”hyväksyy julkaistavaksi poliittista, diplomaattista tai etnisesti merkittävää ja salaiseksi luokiteltua, sensuroitua tai muuten rajoitettua materiaalia”.

Lähteet: AP, Reuters, Wikileaks, BBC