Päivän kuva: Maanjäristys toi yhteen kiinalaiset ja tiibetiläiset

Kiina
Teksti
Netta Vuorinen
Tiibetiläinen nainen seisoo romahtaneen rakennuksen katolla Yushun prefektuurissa Qinghain provinssissa. Kuva Andy Wong / AP / Lehtikuva

Maanjäristyksestä selvinneet värjöttelivät paljaan taivaan alla jo toista yötä syrjäisellä Yushun alueella Kiinassa. Keskiviikkoinen 7,1 momenttimagnitudin maanjäristys romahdutti valtaosan alueen kodeista. Tämänhetkisen arvion mukaan noin 800 ihmistä on kuollut, kymmenisen tuhatta haavoittunut ja suunnilleen 250 kadonnut. Rohkeimpien arvioiden mukaan järistyksen takia yli 100 000 ihmistä on ilman asuinpaikkaa.

Pelastustoimet ovat edenneet takkuillen, sillä sekä lääkkeitä että ruokatarvikkeita on ollut tarjolla vähän. Myos keliolosuhteet ovat tottumattomalle haastavat: suurin osa katastrofialueesta on noin 4000 metrin korkeudella merenpinnasta. Moni pelastajista kärsii vuoristotaudista ja huonovointisuudesta, jonka ohut ilma aiheuttaa.

Pahimmin loukkaantuneita lennätetään Qinghain maakunnalliseen sairaalaan. Autolla matka kestäisi vähintään 12 tuntia. Eräs sairaalan lääkäreistä kertoo, ettei heillä ole käsitystä hoitamiensa potilaiden määrästä, sillä loukkaantuneita kärrätään sisään tasaisena virtana.

Lujitettua sympatiaa

Keskiviikkona Kiina reagoi maanjäristysuutiseen suunnilleen samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten Sichuanin maanjäristyksen aikaan. Pelastustoimet alkoivat välittömästi, lahjoituksia virtasi avustusjärjestöille. Kiinan pääministeri Wen Jiabao saapui torstaiaamuna katastrofialueella tapaamaan pelastuneita. Myös presidentti Hu Jintao palasi Kiinaan virkamatkaltaan Brasiliasta.

Kummankin päämiehen tarkoituksena lienee paitsi osoittaa sympatiaansa, myös luoda yhä vahvempaa kuvaa kansallisesta huolenpidosta. Sichuanin ja Yushun maanjäristyksillä on nimittäin yksi merkittävä ero – uhrien etninen tausta. Sichuanin järistysuhrit kuuluivat suurimmaksi osaksi valtaväestöön, Han-kiinalaisiin. Yushun asukkaista 97 prosenttia on tiibetiläisiä. Kaksi vuotta sitten alueella protestoitiin voimakkaasti hallitusta vastaan.

Jos Yushun maanjäristyksestä täytyy etsiä hyvä puoli, se on ennakko-oletusten väheneminen. Kun televisioon ja internetiin alkoi virrata uutiskuvia maanjäristysalueen ympäristöstä, monen Han-kiinalaisen kuvitelmat Qinghain maakunnan tiibetiläisistä muuttuivat. Suuri osa valtaväestöstä pitää tiibetiläisiä kiittämättöminä ihmisinä, jotka eivät arvosta Kiinan hallituksen etniselle vähemmistölle myöntämiä etuuksia. Todellisuudessa Yushun alue oli köyhä ja karu paikka asua jo ennen maanjäristystä.

Kiina on pitänyt hallussaan Tiibetiä 51 vuoden ajan. Kauna ja epäluottamus on vallinnut kiinalaisten ja tiibetiläisten välillä vähintään yhtä kauan. Viimeksi Tiibet yritti kansannousua kaksi vuotta sitten.

Lähteet: AP, Newsweek