Islannin tulivuorenpurkaus: Ilmatiloja suljetaan, tulva jatkuu, tuhka jo Suomessa

Eyjafjallajökull
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Etelä-Islanti eilen. Maata kiertävä rengastie katkaistiin tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tulvan alta useasta kohtaa, jotta vesi ei tekisi laajempia tuhoja ja veisi siltoja mukanaan. Kuva Brynjar Gauti / AP / Lehtikuva.

Katso uutiskuvat Islannista SK:n kuvaseinällä.

Islannin eilinen tulivuorenpurkaus näkyy nyt laajalla alueella Euroopassa. Purkaus syöksi jäätikön uumenista ilmaan yli kahdeksan kilometrin korkuisen savu- ja tuhkapatsaan. Tämä tuhka on nyt kulkeutunut Ruotsiin, Norjaan, Brittein saarille ja myös Suomeen. Pohjois-Suomen ilmassa tuhkaa on jo, ja Ilmatieteen laitos odottaa sen ehtivän Etelä-Suomeen yön tunteina.

Kilometrien korkeuksissa kulkeva vulkaaninen tuhka on mahdollinen riski lentokoneille, ja siksi ilmatila on suljettu Pohjois-Suomessa, Britanniassa, Norjassa ja Tanskassa. Pohjois-Suomen lentokielto on voimassa perjantaihin kello 15 saakka. Ruotsin ilmatila suljetaan kokonaan tänään kello 23 alkaen.

Ennusteen mukaan tuhkapilvi kattaa torstaina aamupäivällä Suomessa alueen linjalta Kokkola- Joensuu pohjoiseen, ja yöstä alkaen tuhkaa voi olla Etelä- ja Keski-Suomenkin yllä. Koska savu kulkee korkealla, sillä ei ole haittavaikutuksia ihmisten terveydelle, Ilmatieteen laitos arvioi.

Islannissa purkauksen aiheuttama tulva jatkuu. Eyjafjalla-jäätiköltä virtaa sulamisvettä alas jokilaaksoihin. Esimerkiksi Markarfljót-joki Eyjafjalla-jäätikön länsipuolella tulvi viime yönä jo toista kertaa vuorokauden aikana. Sigurdur Reynir Gíslason Islannin geologisesta instituutista sanoi, että lisää tulvia on odotettavissa vielä lähipäivinä.

Suomenkuvalehti.fi kertoi eilen suomalaisen, Eyjafjalla-jäätiköllä käyneen retkikunnan kuulumiset paikalta. Lue juttu tästä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Islannin purkauksen ei arvioida viilentävän ilmastoa, sillä tuhkapilvi ei ole noussut ilmakehässä stratosfääriin asti. Näin kävi esimerkiksi vuonna 1991, jolloin Mt. Pinatubon purkaus viilensi maapallon ilmastoa puolella celsius-asteella.

Video: Islantilaisen nettikameran kuvaa purkausalueelta.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Reuters, Iceland Review

Julkaistu 15.4.2010 klo 12.06, päivitetty 15.4.2010 klo 13.18.