Päivän kuva: Kumma, kukallinen ja interaktiivinen - hyppäisitkö tällaisen auton rattiin?

konseptiautot
Teksti
Netta Vuorinen
Fun-Vii, kumma ja kukallinen. Kuva AFP / Lehtikuva.


Toyota esittelee kolme uutta erityisen polttoainetaloudellista konseptiautoa Tokio Motor Show’ssa marraskuun lopussa: Fun-Viin, FCV-R:n ja FT-EV III:n.

Fun-Vii lienee kolmesta konseptista mielenkiintoisin ja futuristisin. Kuvan autoa tuskin tunnistaisi autoksi, jos siinä ei olisi renkaita. Yksityiskohtaista tietoa autosta ei vielä ole saatavilla, mutta nimi antaa jo hieman osviittaa: Fun-Vehicle interactive internet.

On epätodennäköistä, että Fun-Vii päätyisi markkinoille sellaisenaan. Toyota pyrkiikin lähinnä esittelemään teknologiaa, joka luo ”kiinteän linkin yhteiskunnan, autojen ja ihmisten välille”.

Valmistaja kuvailee Fun-Viitä eriskummalliseksi, mutta pitää mahdollisena, että konseptista voi irrota satunnaisia elementtejä tulevaisuuden kansanautoihin.

Muut kaksi prototyyppiä ovat hieman tavanomaisemman näköisiä – tosin lähinnä ulkopuolelta. FCV-R (Fuel Cell Vehicle – Reality and Revolution) on neljäpaikkainen sedan, jonka moottori käy vetykaasulla. Toyota suunnittelee julkistavansa vetymoottoriauton vuonna 2015.

FT-EV III (Future Toyota – Electric Vehicle) taas on nelipaikkainen kaupunkiauto, jonka konsepti perustuu Toyota iQ:hun. Se on suunniteltu lyhyille matkoille. Voimanlähteenä on litium-ioni -akku, jolla pääsee noin 105 kilometrin matkan yhdellä latauksella. Toyota kaavailee ottavansa konseptin tuotantoon ensi vuonna.