Päivän kuva: Kananmunia bussin kylkeen, maalia tuulilasiin - Espanja lakkoilee

Espanja
Teksti
Netta Vuorinen
Mielenosoittaja suihkii spraymaalia bussin tuulilasiin. Kuljettaja ja matkustajat huutavat vastalauseita. Kuva Victor R. Caivano / AP / Lehtikuva.

Espanjan ilmatilassa lentävät tänään lentokoneiden sijasta kananmunat – ja nekin paikallisbussien kylkiin. Tänään järjestetty yleislakko on vastalause hallituksen säästötoimille, johon kuuluu muun muassa eläkeiän nostaminen 65 ikävuodesta 67:ään.

Säästöaikeisiin lukeutuvat myös valtion virkamiesten palkat, useimpien vanhuuseläkkeiden jäädyttäminen ja työmarkkinauudistus, joka tekee työntekijöiden lomauttamisesta helpompaa. Maan suurimmat ammattiliitot eivät ole sulattaneet aikeita.

Lakkovahdit ovat tänään vaeltaneet pitkin Madridin katuja ja yrittäneet selvittää töihin menneille, miksi ei olisi pitänyt. Keskipäivällä noin sadan lakkoilijan joukko tukki Madridin Gran Vía -kauppakadun, ja lakkovahtien lähestyessä kauppiaat sulkivat liikkeidensä ikkunaluukut.

Espanjalaisista busseista liikennöi tänään vain murto-osa – eräs ajossa ollut sai tuulilasiinsa tuohtuneen lakkoilijan spraymaalisuihkun Madridin keskustassa. Myös lento- ja junaliikenne on tänään ollut lähes pysähdyksissä. Useat televisiokanavat ovat keskeyttäneet lähetyksensä lakon ajaksi.

Ympäri maata, eritoten Madridissa on tänään osoitettu mieltä ja myös mellakoitu. Espanjan kansallinen radio ilmoitti yhteensä 11 ihmisen loukkaantuneen eriasteisissa kärhämöinneissä. Osa mielenosoittajista on muun muassa pyrkinyt estämään tavarakuljetuksia ruokakauppoihin.

Kaikki kansalaiset eivät kuitenkaan hyväksy lakkoilua. Matkatoimistossa työskentelvä Laura de la Fuente meni tänään toimistolle kuten muinakin arkipäivinä.

”Espanjalaisten työläisten taloustilanne on niin huono, ettemme voi olla pois töistä.”

Espanjassa lakkoon osallistuvalta työntekijältä pidätetään automaattisesti päivän palkka.

Lähde AP