Päivän kuva: Etelä-Afrikasta löytyi uusi dinosauruslaji

dinosaurukset
Teksti
Netta Vuorinen
Paleontologi Adam Yates esittelee Aardonyx Celestaen fossilisoituneita jäänteitä. Kuva Denis Farrell / AP / Lehtikuva.

Johannesburgissa paljastettiin tänään uusi dinosauruslaji, joka on nimetty Aardonyx Celestaeksi. Viisi vuotta sitten löydetty fossiili on seitsemän metriä pitkä, ja sen uskotaan olevan noin 197 miljoonan vuoden ikäinen.

Aardonyx Celestae painoi suunnilleen saman verran kuin hevonen nykypäivänä. Fossiilia tutkinut ryhmä olettaa sen kulkeneen kahdella jalalla ja olleen liikkeiltään hitaanpuoleinen. Pään muodosta ja koosta päätellen olento on ollut kasvissyöjä.

Dinosauruksen jäänteet löytyivät yllättävällä tavalla Karoo-nimiseltä aroalueelta Etelä-Afrikasta. Marc Blackbeard, jatko-opiskelija Witwatersrandin yliopistosta, sattui vahingossa kompuroimaan dinosauruksen fossiilin yli.

Paleontologi David Yates pitää löytöä erittäin merkittävänä: ”Aardonyx Celestae on elänyt varhaisella jurakaudella ajalla, jolloin dinosaurusten kehitys on ollut eräänlaisessa välivaiheessa.” On mahdollista, että tämän fossiilin esi-isä on ollut massiivisen kokoinen apatosaurus, joka on yksi yksi suurimmista maailmassa eläneistä eläimistä.

Etelä-Afrikasta on löydetty aiemminkin fossiileja. Vuonna 2003 kaivettiin esiin 215 miljoonaa vuotta vanha sauropodi, joka tunnetaan nimellä Anteronitrus. Fossiili oli peräisin myöhäiseltä triaskaudelta.

Aardonyx Celestae pääsee näytille Transvaalin museoon, joka sijaitsee Pretoriassa, Etelä-Afrikan hallinnollisessa pääkaupungissa.

Lähteet: AFP, Times Live