Päivän kuva: Entinen serbipresidentti vapaaksi vankilasta Ruotsissa

Bosnian sota
Teksti
Juho Salminen
Kuva Jonas Lindkvist / AP / Lehtikuva.

Tässä lentokoneeseen astelee sotarikollinen, Bosnian entinen serbipresidentti Biljana Plavšić. Kuva on otettu tänään Ruotsissa, Tukholman Arlandan lentokentällä.

Plavšić istui Ruotsissa 11 vuoden vankeustuomiotaan, jonka hän sai vuonna 2003 rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tuomio liittyi Bosnian sotaan vuosina 1992-1995 ja etniseen puhdistukseen, jossa muslimeja ja kroaatteja ajettiin pois Bosnian serbialueilta. Plavšić toimi Serbian presidenttinä vuosina 1995-1998 , jota aiemmin häntä pidettiin nyt sotarikossyytteessä olevan Radovan Karadžićin oikeana kätenä. Kovat puheet toivat hänelle lempinimen ”Serbian rautarouva”. Myöhemmin hän antautui, tunnusti osallisuutensa sotarikoksiin ja teki yhteistyötä tuomioistuimen kanssa.

Haagin sotarikostuomioistuin päätti syyskuussa, että 79-vuotias Plavšić voidaan vapauttaa hyvän käytöksen vuoksi.

Vapauduttuaan Plavšić lensi suoraan Serbian pääkaupunkiin Belgradiin, jossa hän näyttikin olevan kuin kotonaan – hymyilevä ja iloinen. Katso uutiskuvat Belgradista tästä.

Haagissa puolestaan toinen entinen Bosnian serbijohtaja, Radovan Karadžić on jälleen kieltäytynyt tulemasta oikeuden eteen. Hän on syytteessä samoista asioista kuin Plavšićkin, rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosnian sodassa. Oikeudenkäynnin piti alkaa jo maanantaina, mutta tuomari lykkäsi istuntoa, koska Karadžić kieltäytyi tulemasta paikalle. Hän vetosi siihen, ettei ole saanut valmistautua tarpeeksi. Mutta oikeudessa häntä ei nähty tänäänkään.

Lähteet AP, Reuters