Päivän kuva: Bangkokin kauppakatu suljettiin punapaidoilta

Bangkok
Teksti
Netta Vuorinen
Thaimaa
Thaimaalaisjoukot vartioivat kauppakatu Silom Roadia parin kilometrin matkalta. Kuva AP / Lehtikuva

Sotilasjoukot ovat tänään partioineet Bangkokin kaduilla rauhoittaakseen hallitusvastaisten mielenosoittajien liikkeitä. Tuhannet punapaidoiksi itseään kutsuvat mielenosoittajat ovat pitäneet leiriä Bangkokissa maaliskuun alusta asti.

Mielenosoittajat syyttävät nyt thaimaalaisjoukkoja ”surmakentän valmistelusta”. Reilu viikko sitten sattuneissa kahakoissa sai surmansa 25 ihmistä.

Mielenosoitusten johtohahmot vaativat joukkokokoontumista jo viime viikolla ja vihjasivat, että paikkana olisi Bangkokin liike-elämän keskus, jossa sijaitsee niin erilaisia virastoja kuin kauppapaikkoja. Nyt Thaimaan hallitus on sulkenut Silom Roadin mielenosoittajilta.

Aikaisin maanantaiaamuna mielenosoittajat lähtivät liikkeelle. Thaimaalaiset sotilasjoukot siirtyivät saman tien Silom Roadille ja vartioivat nyt tietä noin 2,5 kilometrin matkalla. Myöhemmin mellakkapoliisi eristi Bangkok Bankin piikkilanka-aidalla, sillä sitä pidetään yhtenä punapaitojen pääkohteista. Joukkojen kohtaaminen pankin lähistöllä sujui kireissä tunnelmissa.

Moni punapaita otti etäisyyttä sotilaisiin, mutta varautui taisteluun. Mielenosoittajat pinosivat alkeellisia aseita, kuten katukiveyksestä irrotettuja tiiliä ja bambukeppejä piikkilanka-aidan edustalle.

Mielenosoittajat väittävät Bangkok Bankilla olevan läheisiä siteitä hallituksen kanssa. Punapaidat koostuvat lähinnä entisen pääministerin, Thaksin Shinawatran kannattajista sekä demokratia-aktivisteista.

Mielenosoittajat syyttävät nykyistä pääministeriä Abhisit Vejjajivaa epädemokraattisesta valtaannoususta, koska hän astui virkaansa ilman vaaleja vuonna 2008. Tuolloin punapaitojen kannattama hallitus hajotettiin vaalivilppisyytösten jälkeen. Nyt mielenosoittajat vaativat hallituksen hajottamista ja uusia vaaleja.

Juttu on päivitetty 20.4. Yksi punapaitojen oletetuista kohteista on nimeltään Bangkok Bank, ei Bangkokin keskuspankki. Toimitus pahoittelee virhettä.

Lähde AP