Päivän kuva: Australialaiset tiedemiehet kehittivät ihkaoikean mietintämyssyn

aivot
Teksti
Netta Vuorinen
Professori Allan Snyder esittelee mietintämyssyä Sydneyn yliopistossa 10.helmikuuta. Kuva Torsten Blackwood / AFP / Lehtikuva.

Australialaiset tiedemiehet ovat keksineet mietintämyssyn, joka pyrkii lisäämään luovuutta lähettämällä pieniä määriä sähköimpulsseja aivojen läpi. Myssy koostuu kahdesta johtimesta, jotka kiinnitetään pään ympärille kuminauhalla.

Laite ei kuulosta kovin ihmeelliseltä – ainakaan rakenteellisesti. Yllättävää kyllä, se toimii sittenkin: yksinkertaiset laskutehtävät sujuivat testihenkilöiltä paljon sutjakammin myssyllä kuin ilman.

Sydneyn yliopiston professori Allan Snyderin mukaan mietintämyssy toimii stimuloimalla oikeaa, luovuuteen liitettyä aivolohkoa ja vaientamalla tietoon ja älykkyyteen yhdistettyä vasenta.

”Myssyä ei siis kannata käyttää muistin parantamiseksi”, Snyder sanoo. ”Sen avulla voi kuitenkin katsoa ongelmaa uusin silmin.”

Snyderin mukaan myssyn tarkoitus on saada käyttäjä unohtamaan pinttyneet ajatusmallit ja antaa tilaa uusille katsantokannoille sekä tavoille ratkaista ongelmia.

Mietintämyssyn inspiraationa toimivat onnettomuusuhrit, joiden luovat ominaisuudet lisääntyivät merkittävästi sen jälkeen, kun heidän vasen aivolohkonsa oli vahingoittunut.

”Tiedämme, että tietyntyyppiset aivovauriot voivat muuttaa ihmisen luovia ominaisuuksia suurestikin”, Allan Snyder sanoo. ”Meidän unelmamme on, että jonain päivänä ihmisellä olisi mahdollisuus katsoa maailmaa ilman minkäänlaisia suodattimia.”

Lähde AFP