Päivän kuva: al-Qaidan uusi johtaja on etsintäkuulutettu 25 miljoonasta dollarista

al-Qaida
Teksti
Pekka Anttila
Al-Qaidan uusi johtaja Ayman al-Zawahiri piti muistopuheen edesmenneelle Osama bin Ladenille videolla, joka julkaistiin 8.6.2011. Kuva AFP / Lehtikuva.

Al-Qaidan uudeksi johtajaksi torstaina valittu sunni-muslimi Ayman al-Zawahiri on jo ehditty nimetä USA:n ykkösviholliseksi maailmassa. Kesäkuun alussa julkaistulla videolla uusi päällikkö julisti pyhän sodan jatkuvan ja järjestön tiivistävän Israelin ja Yhdysvaltain vastaista taistelua.

USA:n hallituksen on kerrottu tarjoavan 25 miljoonaa dollaria vihjeestä, jolla al-Zawahiri saadaan kiinni.

Egyptiläisen 59-vuotiaan al-Zawahirin uskotaan olevan yksi tärkeimmistä henkilöistä ja aivoista Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001 tehtyjen iskujen suunnittelussa.

al-Zawahiria kuvaillaan juonikkaaksi älyköksi, jolla ei kuitenkaan ole samanlaista karismaa kuin edeltäjällään Osama bin Ladenilla.

BBC:n siteeraaman nimettömän amerikkalainen viranomaisen mukaan al-Zawahiri ei ole myöskään osoittanut vahvaa johtajuutta tai järjestelykykyä.

Jonkinasteisesta epäluottamuksesta saattaa kertoa sekin, että al-Zawahiri nimitettiin uudeksi päälliköksi vasta kuusi viikkoa Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen. Siitä huolimatta, että häntä oli vuosien ajan pidetty tämän seuraajana.

Varakkaaseen perheeseen syntynyt uusi terroristipäällikkö on koulutukseltaan lääkäri ja työskennellyt silmäkirurgina.

Vuosiksi vankilaan

Egyptiläiseen ääri-islamilaiseen liikkeeseen al-Zawahiri liittyi jo 1970-luvulla. Islamilaisen jihad-liikkeen jäsenten murhattua Egyptin presidentin Anwar Sadatin vuonna 1981 al-Zawahiri heitettiin vankilaan satojen muiden iskusta tuomittujen kanssa.

Hänet vapautettiin kolme vuotta myöhemmin ja al-Zawahiri matkusti Saudi-Arabiaan, jossa hän tapasi ensimmäistä kertaa Osama bin Ladenin.

Siirryttyään Afganistaniin al-Zawahiri ryhtyi työskentelemään eri puolilta arabimaailmaa tulleiden jihadistien kanssa. Vuonna 2001 hän yhdisti egyptiläisen al-Jihad-liikkeen ja Osama bin Ladenin al-Qaidan.

Joidenkin tietojen mukaan hän liikkui 1990-luvulla Bosniassa ja Bulgariassa ja yritti päästä Tšetšeniaan avustamaan jihadisteja taisteluissa venäläisiä joukkoja vastaan. Al-Zawahiri jäi kiinni ja istui jälleen vankilassa useita kuukausia.

Vapautumisensa jälkeen hän palasi Afganistaniin samoihin aikoihin, kun Taleban-liike oli pystyttämässä itsenäistä radikaalia islamilaista valtiota. Tilanne tarjosi al-Zawahirille, bin-Ladenille ja heidän kannattajilleen vapaudet operoida ja järjestää iskuja.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen al-Zawahirista tuli peräänkuulutettu rikollinen. Jo vuonna 1999 egyptiläinen sotilastuomioistuin tuomitsi hänet kuolemaan poissaolevana Luxoriin tehdyn murhaiskun jälkeen.

Al-Qaidan pääideologina pidetty al-Zawahiri on julkaissut keskeisiä ajatuksiaan kirjassa Knights Under the Prophet’s Banner.

 

Lähteet: BBCJerusalem Post