Päivän kuva: 16 päivää mielenosoituksia - egyptiläiset painostavat yhä Mubarakia lähtemään

al-Qaida
Teksti
Netta Vuorinen
Mielenosoittaja seisoo presidentti Mubarakia esittävän nuken vieressä. Kuva / AFP / Lehtikuva.

Yksi Egyptin hallintorakennuksista tyhjennettiin ja työntekijät siirrettiin toisiin tiloihin tänään Kairossa. Syynä olivat mielenosoittajat, jotka kokoontuivat hallituksen virastojen ulkopuolelle.

Muutama protestoija oli ripustanut erään rakennuksen eteen kyltin, jossa lukee ”suljettu, kunnes hallitus kaatuu”.

Mielenosoittajat ovat saaneet lisää puhtia muutaman päivän hiljaiselon jälkeen. Eilisiltana Tahririn aukiolla yhä jatkuva mielenosoitus paisui jälleen jättimäisiin mittoihin, kun aukiolle kerääntyi satoja tuhansia ihmisiä.

Kansannousu on kestänyt tänään 16 päivää. Mielenosoittajat vaativat yhä presidentti Hosni Mubarakin ja hänen hallituksensa eroa.

Eräs mielenosoittajista kertoi tänään uutistoimisto Reutersin toimittajalle mielenosoitusten voimistuvan pikku hiljaa.

”Painostamme hallitusta yhä enemmän, vähän kerrallaan kunnes saamme sen kaatumaan.”

Kairo
Hallitusta vastustavat lääkärit ovat perustaneet Tahririn aukiolle klinikan. Kuva Patrick Baz / AFP / Lehtikuva.

Mubarak on kuitenkin pitänyt pintansa ja ilmoittanut astuvansa sivuun vasta hallituskautensa lopuksi. Presidentti on pyrkinyt lepyttelemään kansaa muun muassa vapauttamalla joukon poliittisia vankeja, joista osa on maassa kielletyn oppositioryhmä Muslimiveljeskunnan jäseniä.

Myös terroristiryhmä Al-Qaida on ottanut kantaa Egyptin mielenosoituksiin. Ääri-islamistisilla verkkosivuilla on levinnyt tiistaista asti kehotus, jonka mukaan mielenosoittajien pitäisi liittyä mukaan pyhään sotaan ja vaatia sharia-lakia noudattavaa hallitusta.

Hallitusta vastustavat egyptiläiset kaavailevat seuraavaa suurta mielenosoitusta perjantaiksi. Jotkut mielenosoittajista suunnittelevat siirtyvänsä tuolloin kansallisen radio- ja televisioyhtiön keskusrakennuksen eteen.

Katso kuvakertomus Egyptin mielenosoituksista.

Lähde Al Jazeera