Päiväkotipuukottaja surmasi kaksi vauvaa ja yhden aikuisen sekä haavoitti kymmentä lasta Belgiassa

Belgia
Teksti
Jyrki Jantunen
Parents comfort each other at a crisis center after a stabbing incident at a daycare center in Dendermonde, Belgium, Friday Jan. 23, 2009. An unidentified man entered the day care center Friday and stabbed to death two young children and a woman causing widespread panic, officials said. Ten children were hospitalized. (AP Photo/Virginia Mayo)

Mustalla ja valkoisella maalilla kasvonsa maalannut ja hiuksensa kirkkaanpunaiseksi värjännyt ”Jokeri-surmaaja” tuli päiväkotiin aamukymmeneltä. Mukanaan hänellä oli reppu, jonka kerrottiin olleen täynnä teräaseita.

Vanhemmat lohduttivat toisiaan Dendermondessa Belgiassa 23. tammikuuta 2009. (Kuva Virginia Mayo / AP / Lehtikuva)

Luoteisbelgialaisen Dendermonden pikkukaupunki-idylli rikkoutui perjantaina, kun noin 20-vuotias mies hyökkäsi päiväkotiin. Tunkeutuja surmasi puukottamalla kaksi hoidossa ollutta vauvaa ja yhden päiväkodin työntekijän. Lisäksi hyökkäyksessä haavoittui kymmenen lasta ja kaksi aikuista.

Mies kertoi haluavansa kysyä jotain, mutta syöksyi sitten yhteen huoneista ja alkoi riehua veitsen kanssa. Päiväkodissa oli tapahtumahetkellä 18 lasta. Kaikki lapset olivat alle kolmivuotiaita.

Verilöylyn jälkeen mies pakeni paikalta polkupyörällä. Häntä jäljitettiin muun muassa helikopterien ja koirien avulla. Epäilty saatiin kiinni puolitoista tuntia teon jälkeen. Hänen motiiveistaan ei ole tietoa.

2Hän oli päässyt noin 6-7 kilometrin päähän päiväkodista, kun yksi poliisipartioistamme huomasi hänet. Olimme saaneet silminnäkijöiltä hyvän kuvauksen hänestä, mikä helpotti kiinnisaantia2, Dendermonden poliisipäällikkö Paul Putteman kertoi STT:lle.

Tuntematon
Jokeri-surmaaja

Putteman kiisti tiedotusvälineissä esiintyneen tiedon, että mies olisi läheisen psykiatrisen hoitolaitoksen potilas. Puttemanin mukaan miehellä oli pidätettäessä yllään luotiliivi, mutta hänen hallussaan ei ollut tuliaseita.

Viranomaiset kertoivat myöhään perjantaina, että hyökkääjä on 20-vuotias belgialainen.

”Hän ei ole karannut psykiatrisesta hoitolaitoksesta. Hän ei ollut myöskään huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alainen”, syyttäjä Christian du Four sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tiedotusvälineet kiinnittivät huomiota siihen, että miehen maski muistutti Batman-elokuvien Jokeri-hahmoa.

Uhrien vanhemmille järjestettiin kriisiapua Dendermonden kaupungintalolla.

Tapahtumapaikalle saapunut Belgian sisäministeri Guido de Padt sanoi monien vanhempien olevan täydellisessä sokissa.

Dendermonde sijaitsee Brysselistä noin 35 kilometriä luoteeseen.

Pikkukaupunki
sokissa

Taivaalta vihmovasta sateesta ja koleasta tuulesta huolimatta lukuisia dendermondelaisia tuli ihmettelemään kansainvälistä mediasirkusta surmapaikan lähettyville. Poliisi oli sulkenut päiväkodille vievät kadut.

Päiväkodin lähistöllä asuva, eläkevuosiaan viettävä opettaja Alphonse de Backer havahtui aamulla sireenien ääniin ja helikopterin pörinään.

”Luulin aluksi, että jossain lähistöllä on tulipalo. Lähdin paikalle katsomaan ja kuulin, että kyse on jostain paljon kamalammasta”, de Backer sanoi STT:lle.

Vuosia lähikoulussa opettaneen de Backerin mukaan Sint Gillisin esikaupungissa ei ole koskaan ollut mainittavampia järjestyshäiriöitä. Kaupungilla menee taloudellisestikin hyvin, joten elämä on ollut tasaisen rauhallista.

Paikallisessa kunnanvaltuustossa istuva Hilde Dierickx oli syvästi järkyttynyt tapahtuneesta. ”Tämä on pieni kaupunki, ja täällä kaikki tuntevat toisensa.”

Hänen mukaansa nyt tapahtunut ei kuitenkaan anna aihetta turvatoimien kiristämiseen päiväkodeissa. ”Tämä on yksittäistapaus. Ei päiväkoteja voi tämän takia panna lukkojen taakse.”

Teksti
SK netin toimitus
Tuomas Savonen / STT