Paavi töppäsi: Suomen katolilaisten asiainhoitaja pahoittelee

holokausti
Teksti
Karri Kokko
paavi benedictus

”Hyvin valitettavaa. Ymmärrän tuohtumuksen”, Suomen katolisen hiippakunnan asiainhoitaja Teemu Sippo kommentoi kohua.

Ensin muslimit, sitten homoseksuaalit, nyt juutalaiset ja saksalaiset. Paavi Benedictus XVI on ehtinyt vimmastuttaa jo melkoisen joukon ihmisiä. Eikä holokaustin kieltäneen piispan aiheuttama uusin kohu näytä hevillä hiipuvan.

Saksalaisen paavin teko on kaksin verroin käsittämätön. Holokaustin kieltäminen on Saksassa rikos, ja paavikin on aikaisemmin selkeästi asettunut uhrien puolelle.

”Hyvin valitettavaa. Ymmärrän tuohtumuksen”, Suomen katolisen hiippakunnan asiainhoitaja Teemu Sippo kommentoi kohua.

”Luultavasti paavi on nähnyt tässä mahdollisuuden skisman lopettamiseen, eikä häntä ole tarpeeksi informoitu kaikista asianhaaroista. Paavi on pannut prosessin alulle. Se ei tarkoita, että nyt kirkkoon takaisin otetut saisivat toimia piispoina. Luullakseni Williamson ei kirkon virkaa saa”, Sippo arvioi.

Sipon tietämän mukaan Suomessa ei ole lähinnä Sveitsissä ja Ranskassa vaikuttavan veljestön jäseniä.

Sotku syntyi kun paavi tammikuun lopulla kumosi neljän piispan ekskommunikaation, joka oli langetettu vuonna 1988. Piispat kuuluvat äärikonservatiiviseen Pyhän Pius X:n pappisveljeskuntaan (SSPX), joka kannattaa paluuta 1800-luvun katolisuuteen ja jota epäillään juutalais- ja muslimivastaisuudesta. SSPX:n johtaja oli vihkinyt piispat virkaansa ilman Vatikaanin lupaa.

Mutta vain pari päivää ennen paavin päätöstä Ruotsin tv oli esittänyt dokumentin, jossa yksi piispoista, Richard Williamson, kiisti natsien syyllistyneen juutalaisten kansanmurhaan. Hän sanoi vain noin 200 000 juutalaisen kuolleen keskitysleireillä ja kielsi kaasukammioiden olemassaolon.

Piispan maineenpalautus suututti ensin juutalaisjärjestöt, sitten saksalaispapit ja lopuksi poliitikotkin. Useat korkea-arvoiset kirkonmiehet ovat kritisoineet paavia ankarasti – onpa häntä vaadittu eroamaankin – ja liittokansleri Angela Merkel on kehottanut Vatikaania irtisanoutumaan Williamsonin kannoista.

Vatikaani vaatikin keskiviikkona piispaa julkisesti perumaan puheensa, mikäli hän aikoo jatkaa kirkon palveluksessa. Tosin samaan aikaan levisi huhuja, joiden mukaan Vatikaanin salainen raportti syyttäisi koko sopasta salaliittoa: sen mukaan uudistusmieliset papit virittivät paaville ansan Ruotsin television avulla. Dokumentin tekijät tyrmäsivät huhut.

”Paavi ei
kuuntele”

Toistuvat skandaalit ovat herättäneet kysymyksiä paavin johtamistavasta. Asiantuntijoiden mielestä hän ei kuuntele tarpeeksi muiden mielipiteitä.

”Benedictuksella on systemaattinen virhe. Hän ei kuuntele ihmisiä, jotka voisivat kyseenalaistaa hänen ajatuksiaan. Paavia ympäröi joukko, joka ei ole yhtä älykäs kuin hän itse. Fiksu henkilö, jota vähemmän fiksut ympäröivät joutuu aina suurempiin vaikeuksiin kuin keskiverto henkilö, jota asiantuntijat ympäröivät”, arvioi jesuiittateologi Tom Reese.

Kirkon juutalaissuhteista vastaava kardinaali Walter Kasper onkin valittanut, ettei paavi keskustellut hänen kanssaan Williamsonin tapauksesta etukäteen.

Uusikin kohu voi olla muhimassa, sillä Itävallassa ei olla tyytyväisiä siihen, että paavi nimitti äskettäin äärivanhoillisen Gerhard Wagnerin Linzin piispaksi – kysymättä linziläisiltä mitään. Wagner on muun muassa tuominnut Harry Potter -kirjat satanistisiksi.

Teksti
Leena Kekkonen
(STT–AFP–DPA–Reuters)
Kuva
Andrew Mendichini / AP / Lehtikuva

Isä Teemu Sippo Suomen Kuvalehden Hän-muotokuvassa (SK 6/2009; ilm. 6.9.2009).