Outrage-dokumentti: Homopoliitikot elävät kaksoiselämää USA:ssa - ja äänestävät homoja vastaan

Outrage dokumentti
Dokumentti kuohuttaa Capitol Hilliä Washington D.C:ssä. George W. Bushin kampanjapäällikön Ken Mehlmanin (ylh. oik.) homous vaiettiin. James McGreeveyn (kesk.) väitettiin solmineen kulissiavioliiton Gina McGreeveyn kanssa, ja Larry Craigin (alh.) kerrotaan etsineen homoseksiä julkisessa vessassa.


Yhdysvaltojen poliittisessa elämässä on runsaasti seksuaalisen suuntautumisensa piilottavia homoja ja lesboja. Monet heistä äänestävät poikkeuksellisen kiivaasti homojen oikeuksia vastaan, etenkin republikaanipuolueen jäsenet.

Näin väittää dokumentti Outrage, jota esitetään viikonloppuna ja ensi viikolla Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla Helsingissä.

Dokumentti sai ensi-iltansa Tribecan elokuvajuhlilla New Yorkissa huhtikuun lopussa. Oscar-ehdokkaanakin olleen Kirby Dickin ohjaama elokuva on provosoiva, mutta todistusaineistoltaan vahva ja hyvin argumentoitu.

”En väitä tekeväni suuria paljastuksia. Homolehdistössä aihetta on käsitelty jo vuosikymmeniä, mutta valtavirran media on välttänyt sitä”, Dick kertoo.

Outragessa todetaan, että media johdonmukaisesti kieltäytyy kertomasta aiheesta. Esimerkkinä näytetään CNN:n ohjelmaa, jossa koomikko ja poliittinen kommentaattori Bill Maher paljasti George W. Bushin kampanjapäällikön Ken Mehlmanin olevan homoseksuaali. Suorassa lähetyksessä Maher ehtii esittää väitteensä. Uusinnoista nuo lauseet saksittiin pois.

Dokumentti käsittelee lähinnä republikaaneja. Se ei ole Dickin mukaan puoluepoliittinen ratkaisu hänen osaltaan, vaan johtuu yksinkertaisesti siitä, että republikaanit ovat kovaäänisimmin vastustaneet homoseksuaalien oikeuksia.

Kovaääniset vastustajat

”Valitsimme nämä henkilöt, koska heidän tekopyhyytensä oli ilmiselvää”, Dick toteaa.

”1980-luvulle asti republikaanipuolueella ei ollut linjaa näissä ihmisten yksityiselämään liittyvissä kysymyksissä. Sitten tehtiin päätös, että he alkavat jahdata homoja ja lesboja saadakseen lisää valtaa.”

Ratkaisuun päädyttiin Ronald Reaganin vaalikampanjan aikoihin, kun republikaanit halusivat pönkittää luotettavuuttaan konservatiivisimpien kristittyjen silmissä.

”Monet republikaanit, joiden lähipiirissä oli avoimesti homoseksuaalisuutensa näyttäneitä ihmisiä, muuttivat julkista suhtautumistaan. En syytä uskonnollista oikeistoa, vaan republikaaneja, jotka kyynisesti käyttävät uskonnollisia piirejä hyväkseen.”

Ne republikaanipuolueen etevät poliitikot, jotka sattuvat olemaan homoseksuaaleja, ovat joutuneet valitsemaan kaksoiselämän.

Toki asia aiheuttaa ongelmia myös toisessa suurpuolueessa. Yksi haastatelluista on New Jerseyn entinen kuvernööri, demokraatti James McGreevey, joka tuli kaapista vuonna 2004 ja saman tien erosi tehtävästään. Hänen kauttaan lähestytään kulissiavioliittojen ongelmaa. Voiko henkilö, joka onnistuu salaamaan homoseksuaalisuutensa vuosikymmenen ajan vaimoltaan, olla luotettava politiikassa?

Ehdolla presidentiksi

Tulilinjalle joutuu ennen kaikkea Floridan kuvernööri Charlie Crist Jr., jonka Dick paljastaa muun muassa toistuvasti matkustaneen eksoottisiin lomakohteisiin miespuolisen avustajansa kanssa.

Linjaltaan konservatiivinen Crist ei ole koskaan sanonut, että hän ei ole homoseksuaali. Kuten monet muut seksuaalisuutensa vuoksi ristiriitaiseen asemaan joutuneet poliitikot, Crist on aiheesta kysyttäessä asettanut sanansa niin, ettei häntä voida saada kiinni valehtelemisesta.

Vaalien alla Crist on usein esiintynyt naisseurassa. Eräs Cristin naisystävänä mediassa esiintynyt nainen kieltäytyi antamasta haastattelua, mutta pyytää dokumenttiin kuuluvassa puhelussa Dickiä soittamaan uudelleen kymmenen vuoden kuluttua. Silloin hän voi kertoa tarinansa, joka on ”aikamoinen”.

Viime vuoden lopulla Crist meni kuitenkin aivan yllättäen naimisiin. Dick antaa ymmärtää, että se on valmistautumista vuoden 2012 vaaleihin. Crist on vahva ehdokas republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Valheen uhri

Räikein paljastumistapaus on kovan linjan republikaanisenaattorin Larry Craigin jääminen kiinni lentoaseman miestenvessassa vuonna 2006.

”Craigin kiinniotto oli laiton. Se oli homofobiaa. Hänet otettiin kiinni flirttailusta. Heteroseksuaaleja ei oteta kiinni flirttailusta”, Dick toteaa.

Silti ja juuri siksi Dick tuo kameran eteen miehen, joka kertoo harrastaneensa seksiä Craigin kanssa Washington D.C.:ssä jo vuosia sitten.

”Craig on avioliitossa, julistaa olevansa heteroseksuaali ja kovaäänisesti vastustaa homojen parisuhteiden rekisteröimistä sekä adoptiota. Silti hän etsii miestenhuoneista anonyymia seksiä. En kannata yksityishenkilöiden seksuaalielämän paljastamista. Mutta jos julkisessa virassa toimiva henkilö sanoo yhtä ja toimii päinvastaisella tavalla, jopa lietsoen vihaa – se on aivan eri asia.”

Dokumentin lopussa Dick näyttää pysäyttävän koosteen uutiskuvia tapauksista, joissa amerikkalaisnuoret ovat surmanneet koulutovereitaan epäiltyään näitä homoseksuaalisuudesta.

”Myös Craigin kaltaiset valheessa elävät miehet ovat homofobian uhreja”, Dick, itse heteroseksuaali, toteaa.